реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Приходьте в четвер на виставку!

"Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки картин Феодосія Гуменюка «Моя Україна»

10 лютого у Чернігів завітає заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Феодосій Гуменюк. В Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (в Колегіумі, на Валу) о 12 годині відбудеться відкриття виставки картин талановитого художника.

Близько 30 картин живописця представлено в експозиції. Творчість Феодосія Гуменюка передусім зорієнтована на прадавні духовні національні цінності. У колі творчих зацікавлень художника – події історичного минулого України, вірування, обряди, звичаї, що через таємницю буття предметів-символів, образів-метафор постають у романтичному ореолі народного світосприйняття.

Феодосія Гуменюка називають живою легендою українського образотворчого мистецтва. Він – яскрава самобутня особистість з-поміж тих художників, хто творив нове українське мистецтво 1970-х. Гуменюк – один із організаторів та учасників нелегальних, нонконформістських виставок у Москві та Санкт-Петербурзі, майстер, творчість якого свого часу зазнавала утисків у СРСР, але вразила й захопила США та Канаду.

Мистецтво Феодосія Гуменюка розвивається від лірики до епіки, від ізоморфності до поетично-ідеалізованої фантазії з ремінісценціями близьких йому артистичних вершин, як-то Візантія, Венеція, українське бароко, бойчукізм. Художник підкреслено уникає чуттєвості, натуралізму, зосереджує увагу на співучості ліній, виразності ритму, кольору, фактури. Виходячи з цього, мистець розробив власну поетику, засновану на сполученні української символіки із сучасними засадами малярства.

Національний заповідник «Чернігів стародавній» запрошує шанувальників мистецтва, працівників музеїв, художників, журналістів на зустріч із Феодосієм Гуменюком та відкриття його виставки «Моя Україна».




Теги:художник, малярство, Феодосій Гуменюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar