реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Прийшов Спас - держи рукавички про запас

Преображення Господа на горі Фавор стало основою для перетворення язичницького свята у християнське. Так з четвертого століття виникло сьогоднішнє свято.

Яблучний Спас ще називають «першими осенинами», тобто зустріччю осені. Вважається, що з Яблучним Спасом приходять перші холоди. Тому-то в давнину і існував звичай – гуляти в полі, проводжати піснями захід першого осіннього сонця.

Сьогодні, 19 серпня, належить вшановувати одну з найбільш мужніх професій у світі. Чи жарт – добровільно йти в бджолине хмара, щоб здобути одну з найбільш правильних їстівних субстанцій у світі. Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни працює близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

На Спаса поминали померлих родичів. Це давня українська народна традиція – відголосок прадавнього культу предків. За народною міфологією, це третій прихід мерців на світ у весняно-літньому сезоні: вони з’являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса.

Після Спаса ночі вже стають прохолодними, бо осінь на порозі. Тому колись і казали: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!» З цього часу вже не чути співу птахів, і у вирій починають відлітати ластівки. «Ластівка весну починає, осінь накликає».

Звичайно, спостерігали цього дня і за погодою, бо вона віщувала погоду восени і взимку. Підмічали: «Якщо день сухий, то й осінь буде суха, якщо дощ – то й осінь буде дощова. Ясно — зима буде сувора».



Теги:спас, народні прикмети, відліт ластівки, звичаї, Мед


Читайте також



Коментарі (0)
avatar