реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Приїдете у Плиски на фестиваль?

Фестиваль у селі? В громаді, яка має лишень три тисячі мешканців? У місцевості, де нема відомих туристам пам’яток? З таким скепсисом я їхав у село Плиски – центр ОТГ, на фестиваль «Плиски – турфест».

Щоправда, село Плиски Борзнянського району відоме своєю футбольною командою і стадіоном, завдяки земляку – меценату Михайлу Голиці обладнаному не гірше міського. Тут є і готелі, в яких щоліта буває людно саме завдяки спортивним туристам – учасникам змагань та фанам команд. На плисківському полі грав навіть «Шахтар»! Взагалі ж у селі 4 футбольні поля.

«Ми в Божому місці» - переконана плисківська голова Марина Вірко. Адже поруч – Мотронівка, Батурин, Ніжин, недалеко Качанівка і Тростянець, тобто відвідувані туристами місця. Але для чого туристам їхати у Плиски?
Плисківська ОТГ перемогла в конкурсі Міністерства культури України "Маленькі міста - великі враження". Як розповіла Марина Вірко, плисківський сільський голова, цей фестиваль став продовженням музичного фестивалю "Джерело надій", започаткованого в громаді минулого року.

"Проведення таких заходів сприяє розкриттю талантів, допомагає соціальній адаптації та інтеграції в суспільство. Тому ми дуже вдячні і державі, і Богу за те, що в нас є така можливість відродження духовності і культури. Тому що в таких маленьких громадах, як наша, жити дуже важко і хочеться, щоб наше підростаюче покоління розуміло, чого прагнути й куди йти", - сказала Марина Вірко.

Перемога в конкурсі «Малі міста – великі враження» дала можливість розширити формат конкурсу, запросити більше творчих колективів з усієї області, започаткувати нові традиції та конкурси.

Фестиваль розпочинався парадом барабанщиць і це цікаве видовище – голоногі юні барабанщиці в білих спідничках на фоні сільських ожередів. За ними – ансамбль духових інструментів з Борзни. А взагалі на сцені виступали і артисти «Сіверських клейнодів» обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, і самодіяльні артисти. Поруч – виставка народних майстрів. Вдалині - «Гарнюні- поросюні». Так назвали виставку поросят різних порід – тут і так звані корейські, травоїдні, і угорські волохаті, що вже приживаються на Чернігівщині. Гарцювали тут і артисти кінного театру. І. звісно, шкварчали шашлики та ковбаски…

На фестивалі пожежники – добровольці отримали посвідчення та комплекти спеціального одягу. Пожежна команда утворена в ході реалізації проекту «Вдосконалення системи цивільного захисту населення в громадах» за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

Бюджет фестивалю склав 250 гривень, з них 175 виділило міністерство культури України, 25 тисяч надав фінансовий партнер громади та 50 тисяч вклала сама громада. Вітав громаду зі святом народний депутат Валерій Давиденко. Приїхав подивитися на фестиваль і знаний серед керівників ОТГ Володимир Кучма – лідер Кіптівської громади. Власне, він планує невдовзі у себе проводити картопляний фестиваль.

Плисківська громада об’єднала ще чотири села – Велику Загорівку, Сиволож, Махнівку та Степ. Для мене відкриттям стала інформація, що Сиволож відоме з 1147 року. Ровесник Москви, якщо вірити офіційній історіографії, бо зараз вчені доводять пізнішу дату заснування улусу Золотої Орди – нинішньої столиці Росії.
Велика Загорівка колись славилася великими садами. Є амбіція відродити переробку садовини і в ОТГ. Взагалі тут гарна земля, через що і оренда її дає хороші надходження до бюджету громади. Он Марина Вірко каже, що й не хотіла цієї децентралізації:» Ми мали достатньо і зверх того…». Але переконалася у незворотності і потрібності цього процесу. Тепер у громади «чистий бюджет» складає 12 мільйонів, а з субвенціями – 22. Нещодавній аукціон на право оренди земель запасу дав громаді більше 5 мільйонів гривень. Завдяки чому ремонтуються дороги, освітлюються вулиці – скажімо, у Махнівці невдовзі включать освітлення на вулиці протяжністю 1,2 кілометра. Це в маленькому селі, де взагалі ніколи освітлення не було! Сільська голова чи її підлеглі вітають у громаді кожного ювіляра – від 10 до 100 років. «Щоб люди розуміли, що вони комусь потрібні» - коментує Марина Вірко.

До речі, на наступні роки у школах громади прогнозується збільшення учнів після десятиліть зменшення…
Мій скепсис щодо фестивалю розвіявся. Бо, як ми прийшли до спільного висновку у розмові з Володимиром Бойком, радником Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, хоч сам фестиваль туристів не приведе, але він став об’єднуючим фактором для малої, але стійкої громади. А це – головне.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область.

На фото: чернігівські журналісти на вході до фестивального поля у Плисках.



Теги:Сиволож, Плиски, фестивалі, ОТГ, Велика Загорівка, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Побутує думка, що фестивалі-ярмарки це одна зі схем відмивання бюджетних коштів.
Так чи ні, але на 250 тис. грн. можна б провести благоустрій, який назавжди залишиться в громаді.
avatar