реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Прибутки — з дармової землі громади

Чернігівська індустріальна компанія упродовж трьох років задарма користувалася землями громади, «зекономивши» на цьому понад 80 тис грн.

Такий факт встановило КРУ в Чернігівській області при ревізії фінансово-господарської діяльності Халявинської сільської ради Чернігівського району.

Зокрема, ревізори з’ясували, що упродовж 2008 — 2010 років ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» без оформлення договірних відносин безоплатно використовувало сільськогосподарські угіддя (невитребувані паї) сільської ради загальною площею 283 га.

Як пояснила голова Халявинської сільради, згадані землі розташовані поза межами населеного пункту, тому договір з товариством на їхню оренду мала укладати районна адміністрація. Проте неодноразові звернення сільської ради до Чернігівської РДА та керівництва ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» щодо впорядкування земельного питання залишалися не почутими.

Зустрічна звірка в товаристві підтвердила відсутність договорів оренди за невитребувані паї та розрахунків за ними.

Між тим землі справно засівалися і, напевно, приносили товариству непоганий дохід. Так, вибіркове обстеження цих паїв, проведене в ході ревізії комісією в складі голови та землевпорядника сільради, а також спеціаліста відділу державного земельного кадастру управління Держкомзему в Чернігівському районі показало, що у 2010 році 128 га ріллі засівалися кукурудзою.

Цікаво, що ДП «Центр державного земельного кадастру» у відповідь на запит ревізорів щодо надання інформації про загальну площу невитребуваних паїв на території Халявинської сільради порадив звернутися з цього питання до управління Держкомзему в Чернігівському районі. А управління Держкомзему «відфутболило» ревізорів… назад до Центру земельного кадастру.

Щоправда, не могла не порадувати ревізорів відповідь на запит, отримана з управління агропромислового розвитку Чернігівської РДА. Службовці управління повідомляли, що «за оперативними даними… завершено процес виготовлення проекту землеустрою щодо надання невитребуваних земельних ділянок в оренду ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» на території Халявинської сільської ради, і проект розпорядження про надання дозволу на взяття в оренду даних земельних ділянок перебуває на стадії розробки».

А тепер давайте підрахуємо, яких збитків зазнали місцеві бюджети внаслідок такої «розторопності» владних структур лише на цьому одному прикладі. Не укладання договорів оренди земельних ділянок Чернігівською РДА з ТОВ „Чернігівська індустріальна молочна компанія” призвело до втрати місцевими бюджетами різних рівнів протягом 2008 року — 9 місяців 2010 року орендної плати за землю в сумі 81,2 тис грн, в т. ч. обласним бюджетом (25%) – 20,3 тис грн, районним бюджетом (15 wacko – 12,2 тис грн, сільським бюджетом (60%) – 48,7 тис грн.

Зауважу, що ці кошти втрачені для бюджетів назавжди. Навіть за умови укладання договорів оренди товариство буде сплачувати орендну плату лише з моменту дії договору…

Тож як не бідкатися голові Халявинської сільради! Адже знову доведеться відкласти ремонт дитячого садка і фельдшерського пункту. Залишатиметься холодним сільський клуб. А як хотілося б порадувати подарунками дітлахів з малозабезпечених сімей і одиноких односельців… Та коштів у казні сільради обмаль!

Довідка. Розпорядженням голови Чернігівської районної державної адміністрації від 14.09.2010 №319 створено робочу групу з упорядкування земельних питань по Чернігівському району. (Голова Чернігівської РДА Кудрик М.В заступив на посаду з липня 2010 року). Це допоможе залучити додаткові надходження до бюджетів Чернігівського району.

Маргарита Зіненко,начальник контрольно-ревізійного відділу в Чернігівському районі




Теги:Халявин, пай, оренда, КРУ, Земля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar