реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова переконана: умови для бізнесу стали кращими

В Україні за рік покращилися умови ведення бізнесу. За даними опублікованого рейтингу сприятливості ділового середовища Doing Business, який щорічно складає Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Україна за рік піднялася на 15 позицій щодо простоти ведення бізнесу, перемістившись зі 152 на 137 місце (із 185 країн світу).

Досліджуються норми регулювання, що сприяють або перешкоджають розвитку бізнесу, і відповідні етапи життєвого циклу компаній (створення організації, отримання кредитів, оподаткування тощо).

Про це під час брифінгу журналістам повідомив голова податкового відомства Чернігівської області Валентин Осипенко.За підсумками 2012 року (станом на 1 червня) Україна увійшла в трійку країн, які продемонстрували найбільший поступ у покращенні умов ведення бізнесу за останній рік (після Польщі та Шрі-Ланки).

Найбільший прогрес від реформ, зафіксовано у сфері створення підприємств (поліпшення в рейтингу з 116 позиції до 50), оподаткування (Україна піднялась зі 183 місця на 165) та реєстрації власності (зі 168 на 149).За показником "оподаткування" Україна покращила позиції на 18 пунктів. За оцінками міжнародних експертів, покращення умов ведення бізнесу в Україні забезпечено за рахунок значного скорочення кількості податкових платежів після набрання чинності Податковим кодексом України (з 135 до 28) та зниження податкового навантаження з 57,1% від чистого прибутку до 55,4%.

Спеціалісти Світового банку відмітили значний прогрес України за таким показником, як витрати часу на ведення звітності та сплату податків. В минулому році бухгалтери і підприємці витрачали на податкові процедури в середньому 657 годин, в цьому - 491 годину. На даний час вже впроваджено подання звітності з ПДВ через Інтернет, тестується електронна форма реєстрації платника ПДВ, що автоматично скоротить час, який витрачається бізнесом на цю процедуру, і усуне людський фактор.

Наступний крок - повне охоплення електронною звітністю платників податку на прибуток та податку з доходів фізичних осіб.За словами посадовця, дослідження Світового банку - це своєрідний барометр інвестиційного клімату країни, на який орієнтується іноземний бізнес, вибираючи найбільш перспективні регіони для розміщення бізнесу та інвестицій. Вони з підозрою відноситься до країн останньої десятки.

Україна цю зону ризику покинула. Тепер слід чекати, що кваліфікаційні бали Світового банку перетворяться на репутаційні бали України в очах бізнес-спільноти.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Чернігівській області



Теги:сплата податків, умови бізнесу, інвестиції, Світовий банк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar