реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Північна Корея: фасад для туристів

Віктор Глиба завзятий чоловік, бо побував уже в тридцяти країнах. «За фахом я економіст, - каже він про себе.- Все своє життя пропрацював в структурах Державного комітету геології та надр України. В даний час обіймаю посаду провідного економіста-експерта в ДГП "Геоекспертиза". Якось так склалося, що мені завжди був цікавий далекосхідний регіон та його країни. Я досить добре знаю історію, культуру, літературу цих країн, але саме Корея була найменш висвітленою в радянській та пострадянській періодиці, книжках, документалістиці, жалюгідно мало ігрового кіно звідти демонструвалося в Україні».

Звісно, щодо відвідання Південної Кореї жодних проблем у нього не виникало, а ось у Північну втрапити важко. В столиці існує лише одна агенція, яка організовує подібні подорожі. Три місяці північнокорейці вивчала документи і ось він – два тижні в КНДР.

«Враження абсолютно дивовижні!, - розповідає чернігівець Віктор Глиба. - Подивилися столицю (мавзолей вождів КНДР, пагорб Моран, де розташований комплекс з пам"ятником Кім Ір Сену та Кім Чен Іру, Менгенде - меморіальний будиночок, де народився Кім Ір Сен, величне художньо-спортивне шоу Аріранг, яке двічі на рік відбувається в Пхеньяні саме на час приїзду іноземних туристів, навіть взяли участь в параді, який проводився до річниці КНДР), побували в демілітаризованій зоні з північної сторони, жили навіть в рибацькому поселенні, звичайно, образцово-показовому, в північнокорейській родині, декілька днів дивилися різноманітні природно-ланшафтні зони (гори вражають!), відвідали промислову зону Кесон, портові міста, передові колгоспи та підприємства».

На переконання мандрівника, це країна, у якій комуністична ідея зведена на націоналізмі. Вони не знають Маркса, Леніна, не орієнтуються на Китай. «Одним словом, це зовсім інший світ, який живе в своїй парадигмі, не цікавиться нічим і не ким ззовні» - зауважує Віктор Глиба

Стереотипи про Корею були зруйновані. Їдять собак? Та ви що – це делікатес. Екскурсовод – син другого секретаря Пхеньянського міському партії, сказав, що їв їх один раз на чиємусь весіллі. Рис? Це їжа верхівки – фактично Кореєю керують 140 сімей колишніх партизанів – соратників Кім Ір Сена. Інші їдять кукурудзу. Риба? Доступ до моря по всьому периметру берега обгороджений колючим дротом, по якому пущено струм. Але корейці люблять своїх вождів, як радянські люди любили Сталіна…

Розпитував Василь ЧЕПУРНИЙ."Голос України"
Фото Віктора ГЛИБИ






Теги:Північна Корея, туризм, Кім Ір Сен, подорожі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar