реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Підсумки року 2009 із « Сіверщиною »

Наші редакційні експерти провели аналіз подій року, що минув, і визначилися з номінаціями та їх героями.

Пам’ятками року стали відродження Батуринської фортеці та встановлення пам’ятника гетьману Мазепі в Чернігові. Якщо перша подія була прогнозованою завдяки впертій політиці Президента Віктора Ющенка, спрямованій на відродження українських національних святинь, то відкриття пам’ятника гетьману Мазепі стало повною несподіванкою як для ворогів України, так і для її активістів.

Ювілеєм року названо 20-річчя Народного Руху України за перебудову – до речі, тільки в Чернігові видано до цього ювілею солідне наукове дослідження.

Втратою року експерти визначили смерть заслуженого діяча мистецтв, засновника і художнього керівника камерного хору імені Д.Бортнянського Любомира Боднарука. Культурна плівка в постгеноцидному суспільстві така тонка, що смерть настільки потужної постаті створює нічим не закриту вирву.

Візитом року названо тріумфальний візит Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета в чернігівську Катерининську церкву, за яку досі змагається Москва – якийсь чиновник з Московської патріархії навіть звернувся до Прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко з вимогою віддати цей храм таки московській церкві. Патріарх не побоявся ні найнятих мітингувальників, ні лозунгів, за які в європейському суспільстві поліція вже б розігнала політично-церковних хуліганів…

Книгою року визначено « Акурайку » Василя Чепурного — і не тому, що автором є наш редактор, а через те, що це єдине видання публіцистики на Чернігівщині, написане на пристойному літературному рівні. Та головне – в книзі багато наших проблем, про які інші автори бояться і думати.

Винахід року – установка біопалива в Анисові, зроблена Анатолієм Маєшем та Миколою Федусем, про що писала « Сіверщина ».

Кримінал року – вбивство фермера та його дружини в Ядутах Борзнянського району. Тут може « змагатися » і напад на сім’ю директора Коропського сирзаводу Віктора Шкурка.

Розчарування року – банкір, спортсмен і політичний діяч Олексій Савченко: на нього стільки покладалося надій, було стільки шуму, а нічого не сталося…

Афера року – передача мережі магазинів « Союз » у Чернігові « Євротеку ». Власник їх – депутат міської ради від БЮТ Друцький так і не відповів на численні питання: як от, про його статутний внесок у 20 гривень…

Відставка року – обласного прокурора Анатолія Василевського: було багато розмов про його затримання працівниками Служби безпеки України під час отримання хабара, але все так і заглухло. Що ще раз свідчить і про слабкість преси, зорієнтованої на « жовтизну » людських інтересів, і про недозрілість громадянського суспільства, і про слабкість навіть такої структури, як СБУ.

Чудом року визначено кровоточивість хреста у храмі села Нова Басань Бобровицького району. До числа чудес не потрапило дерево у Виблях, у розщепині якого нібито бачили ікону, але це можна розгледіти тільки при великій уяві…

Відкриття року – культурно-мистецький центр обласного товариства « Просвіта » « Інтермеццо ». У час кризи відкрити такий центр, та ще й без допомоги центральної « Просвіти », всупереч викрутасам банку-кредитора – це дійсно відкриття.

Наші експерти подвигом року назвали вчинок жителів села Жукля Корюківського району, які відстояли свій храм від московської навали.

Натомість у номінації « людина року » експерти не зійшлися на одній думці. Зате благодійником року визнано Тетяну Макарову із римо-католицької громади Чернігова, яка взяла під опіку десятьох дівчаток-сиріт.




Теги:Боднарук, Савченко, Жукля, Акурайку, ВАСИЛЕВСЬКИЙ, Філарет, підсумки року, Друцький


Читайте також



Коментарі (0)
avatar