реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Підприємців віднесено до опозиції

19 квітня в Чернігові відбулася подія, яку без перебільшення можна назвати знаковою не лише в області, а й у державі. Після значного періоду очікування й терпіння – роботодавці області сказали рішуче: «Досить!» свавіллю влади, яка вважає їх не партнерами, а лише джерелом поповнення бюджету та особистого збагачення.

Ця думка червоною ниткою проходила на з’їзді підприємців області, який обговорив тему: «Нагальні проблеми роботодавців і підприємців та труднощі, які гальмують розвиток економіки в регіоні й державі й обговорення пропозицій щодо шляхів їх вирішення». Майже 300 делегатів з різних районів: міст і сіл зібралися в залі. Кожному з них було що сказати, бо практично немає нині в Україні підприємця, який би був задоволений ставленням до нього держави.

Тон з’їзду задавав виступ голови правління Спільного представницького органу сторони роботодавців області, об’єднання організацій роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар. Спокійно і виважено, хоч і з болем у душі, він говорив про те, що 70 відсотків людей, яких ще два роки тому бачили на конференції роботодавців, змушені були відійти від справ.

«Про яке ж наповнення бюджету може йти мова? Бізнес не витримує величезного податкового навантаження, а то й просто здирництва. Обсяг збитків для підприємств, завданих перевіряючими органами, федерація роботодавців України оцінює щонайменше у 27 мільярдів гривень. Національний реєстр перевіряючи органів налічує 70 структур. З них є 46 структур, які можуть прийти на підприємство, зупинити чи частково призупинити діяльність. За даними тієї ж федерації роботодавців України у 2012 році було проведено 1 мільйон 113 тисяч перевірок. 67 500 їх закінчились обмеженням господарської діяльності. Понад 40 відсотків перевірок були позаплановими. Середній розмір штрафу склав 479 гривень. А витрати держави на одну перевірку сягнули аж 11 600 гривень!

Якщо скоротити кількість перевіряючих органів хоча б удвічі, то внутрішній валовий продукт зросте більше, ніж на 2 відсотки. Переконаний, що нам вдасться змінити цю хибну і збочену практику і вже через рік область і вся Україна відчують значні зрушення в соціально-економічному розвитку. Якщо ж будемо лише працювати і мовчати, то підприємців у не залишиться зовсім. З’їзд побудований у такому форматі, щоб ми говорили, а влада слухала. Ми будемо з повагою ставитись до влади, бо ми культурні і виховані люди. Ми їх теж послухаємо. Але ми повинні бути об’єднаними, триматися один одного. А коли будемо разом, то змінимо ситуацію.

За 2012-й рік обласна організація роботодавців «Сіверщина» брала участь у розробці більше ніж 30 законів і законодавчих актів. І ніякої політики тут немає. Серед підприємців представники різних партій і потерпають всі однаково. Тому ми повинні вступати в діалог з владою і вимагати для себе покращення бізнесової діяльності».

Валерій МАГУЛА

Скорочено. Повністю звіт зі з'їзду підприємців області читайте в наступному номері газети "Сіверщина".



Теги:Сіверщина, Віктор Лазар, роботодавці, опозиція, ПДВ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar