реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Петро Пиниця прийшов з кленовими заметілями

Про цього городнянця знали і любили його Алєксандр Твардовський і Валентин Распутін, Андрєй Міронов і інші російські знаменитості. Петро Пиниця -- українець, що виріс під російськими зорями. Редакційно- видавничий центр "Сіверщина" видав його книгу "Ухожу в кленовые метели".

Нещодавно книгу було представлено в Чернігівській обласній бібліотеці імені В.Короленка. На жаль, не було ініціатора і мецената видання -- приятеля автора, депутата обласної ради Віктора Лазаря: він у той час ще займався політикою. Але, як показала презентація, книга Пиниці -- це не піар-хід Віктора Лазаря (вибори ж бо пройшли), а данина його пам'яті самобутньому поетові.

"Чому редакційно- видавничий центр "Сіверщина", зі своїми проукраїнськими поглядами, видав книгу російського поета?" -- запитав на представленні книги редактор газети "Сіверщини" Василь Чепурний. І відповів: "Російська імперія, як і Радянський Союз, з російською культурою вкупі, створені значною мірою талантом, руками, потом і кров'ю українців. То чому нам відмовлятися від свого внеску в імперію?!".

Про поета Петра Пиницю говорили літератори Олександр Олійник, Святослав Хрикін, Владислав Савенок, Микола Лелюк. А композитор Микола Збарацький разом з артистом філармонії Семеном Рудницьким виконали ряд пісень, які любив Петро Пииниця. Особливо заінтригувала пісня на слова Леоніда Первомайського "Від Сяну до Дону".

До речі, збірка поезій "Ухожу в кленовые метели" -- фактично єдина, не самвидавна книга Петра Пиниці. Адже перша виходила 1970 року в Іркутську і знайти її видавцям та друзям поета не вдалося...



Теги:Сіверщина, Віктор Лазар, городня, Петро Пиниця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar