реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Песій обов'язок"Франка у викладі Процюка

Із записок провінційного читача

Степан Процюк, відправляючи свою книгу мені, побажав приємного читання. Але мені здається, що читання про Івана Франка засадничо не може бути приємним з огляду на всуціль важку, зчасту - трагічну, долю сього видатного галичанина.

Принаймні, я читав кілька книг про Франка, скажімо, знаного і ретельного дослідника Романа Горака - його прізвище першим приходить на гадку,- і жодна з них не є приємним читанням. Якщо, звісно, ви не належите до любителів всякого болючого мазохізму.

І болючість та, як на мене, перш за все від всіх тих шпильок, колючок терну, які так щедро накидала Франку галицька людність. Скажімо, не тільки поляки зупинили Франка в здобутті докторського ступеня, але головно - українці. Навіть дружину Франка Ольгу Хоружинську галицьке ієрархічно- застигле середовище не сприйняло і не прийняло.

Але я про роман Степана Процюка "Руки і сльози". Попри чисельну існуючу лектуру про Франка його роман болюче діткає авторським співпереживанням. Він взагалі (особливо в першій частині) якось так дивно поєднує канву біографії класика і свою, особисту причетність. Це не переказ біографії Франка. Це шлях співпереживань автора, який думає про Франка.

І, як східняк, маю відзначити, що автор не лялякає щодо своїх земляків- галичан. Тут нема замилувань "галицьким П'ємонтом" - власне, й біографія Франка цьому вперто суперечить. Хоча для мене відкриттям став факт, що Юліян Романчук, який писав на Франка недостойне, за що й здобувся від нього поезії "Сідоглавому" ("Ти, брате, любиш Русь, як хліб і кусень сала, Я ж гавкаю щораз, щоби вона не спала...") - наприкінці Франкового життя таки визнав його працю, його жертовний труд для українства.

Книгу Степана Процюка треба читати хоча би для того, щоб зрозуміти: українство - це не просто, це надзвичайно важко і часто невдячно. Але є щось таке в цій землі і в цих людях, що змушує триматися України. Франко назвав би його "песій обов'язок", а романтик - любов'ю до України. Вибирайте, власне...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:українська література, нові книги, Василь Чепурний, Іван ФРАНКО, Степан Процюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar