реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

П’ятирічний внесок однієї ГО у відновленні національної пам’яті не тільки на Чернігівщині

«Меморіалізація як засіб зміцнення суспільної свідомості» — під такою назвою наприкінці травня цього року побачила світ книга Юрія Косенка, голови правління громадської організації «Українська Ініціатива», та Ольги Тимчишин, заступниці голови ГО.

Це 104-сторінкове добре надруковане на якісному папері зі світлинами та QR-кодами посилань на відеозаписи видання, як написали автори в передмові, «є своєрідним підсумком п’ятирічної діяльності ГО «Українська Ініціатива» у сфері вшанування пам’яті видатних особистостей та подій».

Йдеться про встановлення меморіальних знаків на честь борців за незалежність України в співпраці з державними органами влади, органами місцевого самоврядування, Українським інститутом національної пам’яті, дослідниками та партнерами з громадського сектору.

Зауважимо, що у виданні розповідається тільки про один із напрямів діяльності «Української ініціативи» в гуманітарній сфері.

На нашу думку, книга фактично є надзвичайно інформативним довідником з історії України та меморіалізації учасників боротьби за незалежність, осіб і подій у міжнародних відносинах. У ній дізнаємося про меморіальні знаки та назви, які встановлені в населених пунктах кількох областей: у Чернігівській — 21; Дніпропетровській — 1; Донецькій — 5; Луганській — 4.

Серед вшанованих героїв — учасники Української революції 1917-1921 років, воїни Української повстанської армії та члени Організації українських націоналістів, про яких раніше знали навіть не всі дослідники…

На наш суб’єктивний погляд, особливо вражає пошук та відновлення пам’яті про 9 уродженців селища Талалаївка та кількох сіл колишнього Талалаївського району Чернігівської області, воїнів армії УНР, борців за незалежність. Юрій Косенко за допомогою фахівців центрального апарату Українського інституту національної пам’яті та істориків Полтавської і Харківських областей зумів спростувати усталену думку, що на Талалаївщині ніхто не воював за волю України. В області це справило справжню сенсацію не лише серед фахівців та ще раз показало, як мало ми знаємо про своїх героїчних предків.

Читач також дізнається про сумну, ганебну й повчальну історію демонтажу місцевою владою меморіальної дошки на честь учасника Української революції 1917-1921 років, керівника наших військ у бою під Крутами Аверкія Гончаренка у смт Варва Чернігівської області, встановленої зусиллями Чернігівської облдержадміністрації та ГО «Українська Ініціатива» за підтримки Українського інституту національної пам’яті. Проте, приємно відзначити, що з цього приводу керівництво «Української Ініціативи» заявило: «Однак, ця історія ще не завершена і нами не забута. Віримо, прийде той день, коли ми знову повернемо дошку на честь Аверкія Гончаренка в публічний простір Варви».

Два меморіальних знаки в Чернігівській області присвячені добросусідським відносинам українського і кримськотатарського народів та їх спільній боротьбі з московським/російським агресором: меморіальна дошка на честь духовного лідера кримськотатарського народу Номана Челебіджіхана (1885-1918), встановлена на будівлі Ічнянського залізничного вокзалу; пам’ятник на честь об’єднання українських та кримськотатарських військ напередодні битви під Конотопом в 1659 році в центрі села Крупичполе на Ічнянщині.

Привертає увагу, що «Українська Ініціатива» засобами меморіальної політики допомагає власній державі налагодженню та зміцненню дружніх стосунків з іншими країнами. Так, у Луганській області встановлені меморіальні дошки на честь класика туніської та світової літератури Абуль-Касіма аш-Шаббі (м. Сватове) та духовного батька Пакистану, класика світової літератури, видатного мислителя й просвітителя Мухамеда Ікбала (м. Старобільськ). У селі Монастирище на Ічнянщині Чернігівської області спільними зусиллями ГО, влади та громади перейменовано провулок на честь класика естонської та світової літератури Фрідеберта Тугласа. 28 травня, вже після видання цієї книги, у Донецькій області (м. Слов’янськ) громадська організація разом із партнерами встановила меморіальну дошку на честь видатного діяча-демократа, духовного батька й першого президента Ботсвани Серетсе Кхамі. У виданні цей проєкт згадали як тільки запланований.

ФІНАСУВАННЯ. Прикметно, що правління ГО чітко й докладно інформує читачів про джерела фінансування реалізованих проектів. Виявляється, що більшість із них були здійснені за власні кошти. Про жодні гранти мова не йде… Оце й називається: і словом, і ділом…

Отже, маємо чудову книгу для істориків, краєзнавців, учнівської та студентської молоді, закладів культури та освіти, а також наочний приклад здійснення української державної політики національної пам’яті для органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадського сектору.

Незабаром «Українська Ініціатива» (звичайно безоплатно) передаватиме примірники книги «Меморіалізація як засіб зміцнення суспільної свідомості» в бібліотеки області.

Сергій БУТКО,
Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті



Теги:Юрій Косенко, ГО Українська ініціатива, Сергій Бутко, Сергій Горобець, національна пам'ять


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Сайт ГО «Українська Ініціатива» https://ukr-initiative.com.ua/sample-page/ не прозорий: ні статуту, ні членства, ні звітів. А справи -хороші!
avatar