Квасьте!
Заквасив огірки... так, небагато, всього три трилітровки. Хай собі квасяться, а потім в погреб віднесу. Під капронову кришку. Що їм станеться? Стоятимуть.
Зробив кімчі з кабачків. Теж не багато. Всього два молоденьких. Вийшло трохи більше половини літрової банки. Хай собі бродить... буде гостра закуска до м'яса. Може з гострим перцем переборщив, але не біда... так "пікантніше" буде, а аромат усе компенсує.
Замаринував швидким гарячим маринадом жменю порізаних як на салат огірків. З часничком, з цибулькою, з пахучими травками... усе як люблю. Щоб не чекати, а через годину вже готова смакота.
І оце думаю... чому з побуту українців тікає назавжди ферментований овоч? Хто бачив у продажу квашені яблука? Та що там яблука? Квашеного огірка спробуй ще знайти, щоб не маринований і не оцтом залитий, а саме квашений.
А квасити можна усе без винятку, навіть петрушку...
Як колись мені подобались квашені зелені помідори, які давали у шкільній їдальні. А в Одесі як я ласував квашеними кавунами, які господиня ставила на стіл поруч з квашеною кукурудзою!!!
Пам'ятаю, як моя бабуся для приготування борщу завжди заквашувала бурячки у банці. Квашену цибулю та часник я колись дуже давно бачив у коморі друга, коли на літо навідував бабусю у селі. А квашену моркву я куштував у прикордонних селах неподалік Білорусі. ...Хоча там і гриби квашені, і ягоди, і буряк, і яблука, і багато чого ще квасили діжками з перших днів існування поселень. Однієї капусти квашеної десятки рецептів та способів.
Та чомусь все це повільно, але невпинно зникає з нашого раціону. Більшості молоді це навіть пояснити неможливо, яке воно на смак. Вони носи вернуть від того, а ми дітьми колись ласували цим...
Шкода, що величезний шар кулінарної культури України, який давніший за відомий усім борщ та вареники, зникає так швидко і ніхто... ВЗАГАЛІ НІХТО... про це не говорить.
Хоча... певно і треба так, щоб це все зникло... бо тільки тоді почнуть цінувати, вивчати, займатись та відроджувати. Бо коли нікому не потрібно щось - це "щось" має піти в історію і не лишатись.
Анатолій ЯРОВЕД
Зробив кімчі з кабачків. Теж не багато. Всього два молоденьких. Вийшло трохи більше половини літрової банки. Хай собі бродить... буде гостра закуска до м'яса. Може з гострим перцем переборщив, але не біда... так "пікантніше" буде, а аромат усе компенсує.
Замаринував швидким гарячим маринадом жменю порізаних як на салат огірків. З часничком, з цибулькою, з пахучими травками... усе як люблю. Щоб не чекати, а через годину вже готова смакота.
І оце думаю... чому з побуту українців тікає назавжди ферментований овоч? Хто бачив у продажу квашені яблука? Та що там яблука? Квашеного огірка спробуй ще знайти, щоб не маринований і не оцтом залитий, а саме квашений.
А квасити можна усе без винятку, навіть петрушку...
Як колись мені подобались квашені зелені помідори, які давали у шкільній їдальні. А в Одесі як я ласував квашеними кавунами, які господиня ставила на стіл поруч з квашеною кукурудзою!!!
Пам'ятаю, як моя бабуся для приготування борщу завжди заквашувала бурячки у банці. Квашену цибулю та часник я колись дуже давно бачив у коморі друга, коли на літо навідував бабусю у селі. А квашену моркву я куштував у прикордонних селах неподалік Білорусі. ...Хоча там і гриби квашені, і ягоди, і буряк, і яблука, і багато чого ще квасили діжками з перших днів існування поселень. Однієї капусти квашеної десятки рецептів та способів.
Та чомусь все це повільно, але невпинно зникає з нашого раціону. Більшості молоді це навіть пояснити неможливо, яке воно на смак. Вони носи вернуть від того, а ми дітьми колись ласували цим...
Шкода, що величезний шар кулінарної культури України, який давніший за відомий усім борщ та вареники, зникає так швидко і ніхто... ВЗАГАЛІ НІХТО... про це не говорить.
Хоча... певно і треба так, щоб це все зникло... бо тільки тоді почнуть цінувати, вивчати, займатись та відроджувати. Бо коли нікому не потрібно щось - це "щось" має піти в історію і не лишатись.
Анатолій ЯРОВЕД
Читайте також |
Коментарі (0) |