реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Особливості самостійної установки сонячних панелей на даху

При облаштуванні сонячної електростанції одним з основних етапів є монтаж сонячних фотоелементів. Панелі є головною складовою всієї СЕС, тому від якості їх фіксації залежать безпека і довговічність системи. Кріплення повинно бути максимально надійним, щоб забезпечити захист електростанції при сильному вітрі або в негоду.

Які функції виконують кріплення сонячних батарей на даху:

  • надійна фіксація фотоелементів;
  • забезпечення естетичного вигляду панелей;
  • створення необхідного кута нахилу батарей для їх максимальної ефективності.

Між панелями і площиною покрівлі повинен залишитися зазор. Справа в тому, що при перегріванні батареї стають менш продуктивними, тому питання вентиляції залишається відкритим.

Особливості вибору фіксаторів

Щоб купити кріплення для сонячних панелей, які впораються зі своїм завданням, в першу чергу потрібно звернути увагу на тип даху:

  1. Для кріплення рейок на покрівлю з металочерепиці та металопрофілю доцільніше ставити Г-образні фіксатори. До тієї сторони виробу, який буде прилягати до даху, необхідно прикріпити смужку, вирізану з бітумної стрічки. Це зробить місце з'єднання максимально герметичним.
  2. Для дахів з бітумної черепиці рекомендовані вироби зі збільшеним майданчиком. Оскільки робоча поверхня більше, забезпечується надійна фіксація пристосування. Справа в тому, що механізм кріпиться не на обрешітці, а на ОСБ-плиті. Смужки, вирізані з бітумної стрічки, зроблять прилягання більш герметичним.

Якщо для облаштування покрівлі використовувалася керамочерепиця, при установці профілю один її сегмент потрібно зрушити під верхній ряд. Коли монтаж буде завершено, сегмент ставиться назад. Сама черепиця в даному випадку залишається цілою.

Рекомендації по установці

При монтажі сонячних панелей враховуйте, що розміщувати батареї потрібно на найбільш освітленій стороні ділянки. Як правило, це південна частина даху. Потрібно детально спланувати кут нахилу батарей, це забезпечить потрапляння променів на фотопанелі під прямим кутом. При виконанні завдання необхідно пам'ятати про те, що протягом року розташування Сонця змінюється.

Якщо придбана вами конструкція не передбачає можливості регулювання кута нахилу, рекомендується спочатку виставити положення приблизно на 33 градуси по відношенню до поверхні землі (не даху). Для компенсації нахилу покрівлі може передбачатися окремий каркас. Пам'ятайте про один важливий момент: чим гостріше кут між поверхнею батареї і напрямком сонячних променів, тим більше будуть втрати. Особливості розташування конструктивних елементів СЕС визначаються географією місцевості і типом ландшафту.

Особливості самостійної установки сонячних панелей на даху

Важливо: при проектуванні сонячної електростанції простежте за тим, щоб поруч з фотопанеллю з сонячної сторони було мінімум затемнень. Йдеться про дерева, стовпи або будівлі. Справа в тому, що в певний час дня вони можуть віддавати тінь на батареї, в результаті чого буде порушена ефективність всієї станції. Якщо один з модулів виявляється в тіні, загальна напруга в системі зменшується. В результаті інвертор буде отримувати менше енергії. Вирішити цю проблему дозволить установка декількох МРРТ-трекерів, за допомогою яких змінюються параметри під середню напругу.

Конструктивні особливості каркасу

Батарея для СЕС досить важка. В середньому одна фотопанель важить близько 16–20 кг. Відповідно, ціла система може надавати серйозне навантаження на покрівлю. Тому заздалегідь необхідно продумати міцний і надійний каркас. Конструкція виготовляється з алюмінієвих профілів. Якщо каркас буде встановлюватися на землі, його виготовляють з дерева, комбінуючи з алюмінієвими балками. Така конструкція обходиться дешевше, але оскільки деревина нестійка до вологи, вона менш довговічна.




Теги:сонячні батареї, споживач, електроенергія, Екологія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar