реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Орлець Патріарха Філарета

Це фантастично і нагадує нам біблейських патріархів - довгожителів: сьогодні рівно півстоліття, як владика Філарет є київським владикою, як керує київською кафедрою.

Такий фантастичний шлях він пройшов з подиву гідним достоїнством, не втративши себе ні в кагебістських інтригах, що плелися проти нього, ні в московських анафемах та підлещуваннях, ні в топтанні церкви комуністами та кучмістами. Він вистояв, як могутній церковний корабель проти всіх бур і штормів.

Народжений на Донбасі, у селі з символічною назвою - Благодатне, він проніс через все життя вірність українській землі. Так, він, певно, таки хотів стати патріархом московським, будучи місцеблюстителем патріаршого престолу, але КГБ і російська влада не могли допустити, щоб главою російської церкви став українець.

Так, його не вельми приязно зустріли в автокефальному середовищі, коли першим Патріархом України став світлої пам'яті Мстислав (Скрипник), що у віці 92 років заповзявся відродити українську церкву, вільну від Москви. Його не обрали патріархом в об'єднаній Церкві, коли Патріархом було обрано Володимира (Романюка), а Філарет (Денисенко) став його заступником.

Але він зумів здобути найвищий авторитет в українському світі і після двох Майданів ні в кого нема сумнівів, що Патріарх Філарет - таки дійсно народний український Патріарх. Символом став Михайлівський Золотоверхий собор, що врятував студентів від розправи беркутівцями та тривожними дзвонами підняв сонних киян на оборону Революції Гідности.

Розповідали мені, як Патріарх під час Майдану йшов ним - він добирався на "Радіо Свобода" (студія на Хрещатику): залишив машину і сам, без супроводу, долав шлях патерицею, а ошелешені майданівці, закіптюжені і втомлені, протирали від недовіри очі - невже отак просто, по Майдану, йде Патріарх, глава Церкви, якого вони бачили на екрані телевізора та в пишному архієрейському облаченні на богослужіннях?! Дехто кинувся брати благословення...

Журналіст Юрій Дорошенко, земляк Патріарха - теж донецький, одного разу висловив йому співчуття, що довелося правити Церквою у такий важкий час. А Патріарх каже: "Юра, та навпаки - це ж прекрасний час, коли можна бачити розпад російської імперії!".

А ще Патріарх - людина віруюча. Коли у нас в єпархії були "нєстроєнія" через одного владику, що вже відійшов до московського патріарху, і було зроблено все можливе для виправлення ситуації адміністративно, а Синод не прийняв належного рішення, Патріарх зітхнув: "На все воля Божа. Залишається молитися". І, до речі, за молитвами, зміна сталася - владикою у нас став єпископ Никон, що поклав початок хорошим архієреям на чернігівській кафедрі.

...Орлець, на якому під час богослужіння стоїть архієрей, символізує піднесення владики під час молитви над земними проблемами, його духовну владу над зображеним під орлом містом. Орлець Патріарха Філарета показує не тільки цю духовну піднесеність, але і його єдність з містом та народом. Бо він народний Патріарх.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, патріарх Філарет, Чернігівська єпархія, єпископ Никон


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Слава Патріарху Філарету! Слава Україні!
avatar