реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Патріарху Філарету - 89 років!

23 січня - 89 років Патріарху Київському і всієї Руси - України Філарету (Денисенку). Він відзначить такий поважний день народження двогодинною (якщо не більше, бо ще ж балакать привіти будуть) службою у Володимирському соборі. На ногах.

Унікальний чоловік. Вийти з Донеччини (вона таки різна), з села Благодатного (Бог має почуття гумору :) ), що сьогодні окуповане росіянами, піднятися в російській церкві до місцеблюстителя московського патріаршого престолу і стати рівно та впевнено до керма незалежної української Церкви, будучи обпльованим і анафематствуваним тими, кого він висвячував ( у тому числі і теперішнього їх патрарха Кіріла (Гундяєва)), перетерпіти дурнів і негідників в українській владі (згадаймо як повелися тодішні президент Кучма, прем'єр- міністр Марчук, глава адміністрації Президента Табачнік під час "чорного вівторка" - похорону Патріарха Володимира (Романюка)! )... І стільки років з тріски, з усякого дерева, що прибивається до нашого берега, але на міцному фундаменті віри будувати свою, українську Церкву!

Попри психи Москви і Костантинополя, попри лукавство Бавнд- Бруку. Попри лінивство своєї української інтелігенції, яка грається то в атеїзм, то в язицтво, не знаючи ні одного, ні іншого, і називаючи цими термінами свою безбожність.

...Пам'ятаю, як у нашій єпархії було "нестроєніє" - ми вжили всяких заходів, діло дійшло і до синоду, де розглядали так звану "справу В.Чепурного", хоча насправді мова йшла про безчинства єпископа (зараз він у московському патріархаті). Патріарх був за нас, за громаду, але рішення Синоду - за свого колєгу, єпископа. Тоді нас із Марією Астаф'євою добряче потовкли, але й ми не мовчали. Проте... І ось, коли вже один на один я з Патріархом і кажу: "Як же ж так?!", він підводить очі догори: "Хай діється воля Божа!". Тоді я побачив глибину його віри. А за деякий час у нас чудесним чином все змінилося і в Чернігів прибув єпископ Никон (Калембер), з яким єпархія стала відроджуватися.

...Або чогось пригадується, як після служби в Катерининській церкві Патріарх підходить до трохи старшого Івана Омеляновича Горілого з сивою, розлогою бородою і каже: "Ого, ви як патріарх!"... Тонкий гумор.

Я завжди кажу: якби в українській політиці було з десяток таких людей, як Патріарх Філарет, України давно би слава стала поміж народами...

З роси і з води, Вам, Святійший наш Патріарше!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Київський патріархат, Чернігівська єпархія, патріарх Філарет


Читайте також



Коментарі (0)
avatar