реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Операція

Колись, давно, про бронхопластичні операції ми говорили тижнями. Готувалися, обговорювали, врешті, наважувалися і півдня пріли. Не було потрібного шовного матеріалу, не було необхідного анестеологічного забезпечення з роздільною вентиляцією легень. Але ж робили. Складно, довго, але робили. Бронхопластика - вищий рівень пілотажу торакальної хірургії. У нас досить мало операцій, що не зменшують дихальний об'єм, а збільшують його. Бронхопластика - один з небагатьох.

- Ігор, підніми і тримай. - Верхня доля лівої легені в ателектазі, бо вустя бронху, що має її вентилювати, перекрите пухлиною. Доброякісною, сподіваюсь.

Оточуючі тканини чисті, декілька збільшених лімфовузлів не на заваді - видалю. Працюємо.
Виділяю із запальних злук легеню, розкриваю міждольову борозну і середостінну плевру. Доступ до кореня долі є. Чутливо, пальцями і м'яким дисектором, сепарую легеневу артерію, головний бронх, верхньодольовий бронх. Ага, в його вусті м'яка, еластична пухлина. Ти мені і потрібна.Вправні руки асистента підтягують і повертають до мене зону резекції.

- Ігоре, допоможи! Ось так... Скальпель, гострий і тонкий...
- Світлана! - це вже до сестри.

Поздовжній косий розріз з пів-сантиметра довжиною по мембранозній поверхні бронху. В розріз тут же вилуплюється пухлина, сіро-біла, з прожилками крові на поверхні, судинною мережею по зморшкуватій голівці.

-Ну, привіт. Іди сюди. - Виділяю пухлинку до ніжки, з якої вона росте і акуратно видаляю. Просвіт бронха вільний. Відсмоктую накопичений за три роки росту пухлини бронхіальний секрет.
- Вікрил! - дрібними шовчиками ушиваю дефект бронху. Все.

Вентилюємо, не дуже верхня долька хоче, але нічого. Просануємо, розвентилюється. Вона жива. Знімаю утримуючі лігатури. Красиво, все стало на місце.
- Дренажі! Закриваємся!

Година хірургічної роботи. Колись це було шість годин виснажливої праці хірурга. Ми стоїмо на плечах гігантів. Дякую, Наставники, живі і мертві. Вам присвячується. Мої учні підуть далі.

Олег ЛУЗАН



Теги:бронхи, Олег Лузан, Чернігівська обласна лікарня


Читайте також






Коментарі (0)
avatar