реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Одеса переходить на українську? Шо ви говорітє?

Одеса повертається до самої себе. Громадська організація «Одеса спілкується українською!», активісти інших організацій розпочали гуманітарну громадянську акцію, що має аналогічну назву.

Метою акції є значне збільшення кількості одеситів, які спілкуються у службових питаннях та повсякденні україн­ською мовою. Адже не секрет, що україномовних громадян в Одесі значно більше, ніж нам намагаються довести. Однак позиція певних партій та організацій у цьому питанні є явно деструктивною. Згадаймо, що навіть обласна адміністрація одноосібним рішенням свого керівника ви­йшла зі складу засновників єдиної в Одесі української газети «Чорноморські новини». Відверто кажучи, самі україномовні одесити часто ніби соромляться рідної мови, вважаючи за краще не виділятися із загалу й швиденько перейти на суржик, що у нашому місті вважається російською мовою.

Першим етапом акції стало розповсюдження інформації про її проведення в мережі Інтернет та друкованих виданнях. Однодумцям було запропоновано поширити дописи про акцію на різноманітних форумах, блогових платформах, на власних сайтах. З перших днів оприлюднення інформації почалося доволі жваве коментування цього оголошення. До розповсюдження інформації відразу приєдналося більше 10 співтовариств у різних соціальних мережах. На жаль, не завжди читачі та коментатори навіть дотримуються елементарних вимог культурного спілкування.

За словами координатора громадської організації «Одеса спілкується українською!» Антона Сокольчука, реакція деяких читачів була доволі жорсткою і брутальною, включно з нецензурними висловлюваннями. Звичайно, найбільше негативу виплеснула російськомовна аудиторія мережі, до того ж, навіть не з українських теренів. Але це й не дивно, зважаючи на стійке несприйняття нашими ро­сійськими «друзями» всього українського. До речі, багато росіян навіть не задумуються, що з сучасними темпами поширення у Російській Федерації ісламу, проблема зникнення державної мови у найближчі десятиліття можне гостро постати і в самій Росії. Така ж ситуація складається з китайською присутністю у Приморському краї. Інший аспект, що наближує сучасну українську ситуацію до російської історії. У ХVІІІ — на початку ХІХ століть вищі кола російського суспільства спілкувалися винятково іноземними мовами — французькою та німецькою. Російська мова зберігалася лише завдяки селу, глибокій провінції. І якби не заходи російської інтелігенції — чи існувала б російська взагалі?

Здивувала позиція деяких Інтернет-видань, які через невеликий проміжок часу вилучили зі своїх сторінок інформацію про акцію. Проте, незважаючи на всі негативи, певного розголосу акція вже набула.

У планах громадської організації «Одеса спілкується українською!», після досягнення достатньої присутності в одеському та загальноукраїнському інформаційному полі, — проведення різноманітних флеш-мобів, виставок, інших культурних заходів. На думку організаторів, ця акція не повинна проходити стандартно — з агітаційними наметами та збиранням підписів. Значно більше користі буде від кожного українського слова, сказаного прибічниками заходу на вулиці, у транспорті, на роботі.

Всі подробиці перебігу акції можна буде прочитати у блозі координатора за адресою

http://asokol2010.hiblogger.net та на сторінках учасників.
http://www.chornomorka.com/node/1976







Теги:українська мова, Російська Федерація, китайська загроза, поширення ісламу, Одеса


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Господи! Как вы надоели со своей мовой!!! Делать нечего????Лучше в подъезде уберите!!!!!
Одесса всегда говорила только по русски!!!! А на каком языке писал Бабель, Олеша, Катаев, Паустовский и (пардон) Пушкин??????
avatar
2
Дійсно -- шо ви такоє говорітє?! Одеса завжди була українською -- подивіться хоча б фільм "Ликвидация". А з пушкіним "умилили" -- він шо, теж одесит? Приїхав на південні фрукти, тіпа у заслання, обгидив графа Воронцова, до речі, героя війни 1812 року, покористувався його жінкою, і вже " на каком язіке писал Пушкин"... Ой, леле! А якою мовою писав одесит Липа -- знаєте такого? Не знаєте -- тож ідіть у під"їзді прибирати!
avatar