реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Очільники місцевих громад набиралися досвіду у Німеччині

22 грудня у прес-клубі «Ділове слово» говорили про візит делегації з Чернігівщини до міста Дінкельсбюля.

Поїздка до Німеччини – частина проекту «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських та селищних громадах Чернігівської області», що здійснювався за підтримки фонду Ганса Зайделя.

Своїми враженнями від побаченого ділилися директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, Горбівський сільський голова Куликівського району Оксана Трикашна, Тихоновицький сільський голова Щорського району Анатолій Бондаренко, Замглайський селищний голова Ріпкинського району Олександр Красківський.

З їх слів, поїздка виявилася надзвичайно вдалою і корисною. Представники місцевого самоврядування на власні очі побачили, як організована діяльність територіальних громад Німеччини. На практиці вони ознайомилися з формами і методами залучення громадян до справ своєї громади. Особливо їх цікавило те, що можна застосувати вдома, у власних громадах.

За словами Володимира Бойка, у Німеччині вони не побачили нічого фантастичного, нереального. Зате побачили ті речі, які можна робити самим, з місцевої ініціативи. І це буде впливати на економічний розвиток території. Адже держава охоче підтримує тих, хто робить щось конкретне. А в місті Дінкельсбюлі, як мінімум, третина мешканців є соціально активними людьми. Виявляється, це економічно вигідно для розвитку свого міста, отже – і для власного добробуту.

Також Володимир Бойко озвучив формулу успішності німецької громади. Це, на його думку, раціональна організація справи, громадські ініціативи плюс добросовісне виконання своїх обов’язків та бажання щось змінювати на краще.
Оксана Трикашна зазначила, що у Німеччині вони відвідали самодостатню громаду. Багато з ініціатив цієї громади можна і треба використовувати і в наших реаліях.

Переконання, що для вирішення проблемних питань необхідно згуртовувати громаду, висловив і Анатолій Бондаренко.
Олександр Красківський додав, що на прикладі Німеччини вони побачили ефективність енергетичної незалежності громади, використання енергозберігаючих технологій. Також його вразило раціональне вирішення питання сміттєзвалищ, екологічної безпеки.

Говорили і про залучення добровольців до медичної сфери, організації протипожежної безпеки, допомогу від громадян тим категоріям населення, які опинилися в складних життєвих умовах.

Всі виступаючі висловили переконання: німцям притаманна мотивація – а хто, як не я? Такий власний стимул має підштовхувати і нас, українців, на розвиток своїх територіальних громад.

А ще має бути прагнення до сталого розвитку громад, на перспективу. Коли нинішнє покоління вже зараз дбає про добробут наступних поколінь. Яскравий приклад цього наші земляки побачили під час поїздки до Німеччини.

Тож є сподівання, що результатом візиту до європейської країни стануть нові ініціативи громад Чернігівщини.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації



Теги:самоврядування, німецький досвід, Тихоновичі, Горбове, Замглай


Читайте також



Коментарі (0)
avatar