реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Обрання болгарського патріарха і Україна

Сьогодні церквоно- народний собор у Софії обрав нового патріарха Болгарської православної церкви. Ним із 69 голосами був обраний митрополит Відінський Даниїл. Його конкурент найближчий - митрополит Григорій отримав 66 голосів.

Що являє собою новообраний патріарх болгарський для України? Речник нашої Церкви митрополит Білоцерківський Євстратій Зоря пише: "Митрополит Даниїл неодноразово дотепер робив публічні заяви проросійського змісту як щодо церковної ситуації загалом, так і щодо російської агресії в Україні".

В той же час його попередник, спочилий патріарх Неофіт все більше схилявся до визнання української автокефалії, а 5 архієреїв Болгарської церкви відкрито молилися разом з ієрархами ПЦУ у Стамбулі.

Болгарська церква, за логікою власного історичного досвіду, мала би однією з перших визнати ПЦУ. Адже її автокефалія також давалася нелегко: вперше була визнана аж у 927 році, скасована у 1767 році і то в основному через знищення турками - османами всього церковного керівництва. Тільки у 1945 році було відновлено автокефалію Болгарської церкви. Під час комуністичної влади 11 із 15 членів синоду були тісно пов'язані з органами держбезпеки, що й стало однією з причин розколу в БПЦ. І тоді Патріарх Київський і всієї Руси- України Філарет інтронізував патріарха Пимена всупереч прокомуністичному патріарху Максиму.

Болгарська церква має лише 2 600 парафій, тоді як ПЦУ - 8 тисяч. Але БПЦ перебуває під пильним московським впливом, адже навіть головний собор носить ім'я фіктивного російського святого Алєксандра Невського. Проте зараз сила відходу від Москви стає все сильнішою і новий патріарх мусить буде з цим рахуватися.

До речі, якщо нового главу обрали 69 голосами, то його попередника обрали з 90 голосами, що теж про дещо свідчить...

Власне, від особи патріарха залежить багато, але ми знаємо, що Святий Дух дише, де хоче. Тому новини із Софії можуть бути геть несподіваними і для Москви в першу чергу.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Україна - Болгарія, українська автокефалія, митрополит Євстратій, Василь Чепурний


Читайте також






Коментарі (0)
avatar