реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Обережно: ремонт!

Заходи безпеки під час використання легкозаймистих і горючих речовин у помешканні.

Усі ми бажаємо жити і працювати у красивих, оздоблених сучасними матеріалами приміщеннях. Для цього деякі люди наймають професійних (або не зовсім) будівельників, деякі – проводять ремонт самотужки. І звичайно, немає ремонту без фарб та лаків. Але далеко не всі замислюються над тим, що крім новизни та красоти ці матеріали несуть певну небезпеку. Для того, щоб ремонт викликав тільки позитивні емоції, декілька порад перед початком проведення робіт.

Перед тим, як купувати лакофарбові вироби, необхідно переконатися в наявності наклейки або етикетки з точною назвою і призначенням продукції. Якщо на етикетці не вказано згадані характеристики - вимагайте їх у продавців або менеджера магазину.
Використання лакофарбових матеріалів, емалей, розчинників миючих і знежирювальних засобів невідомого походження - неприпустиме. Життя і здоров’я дорожче!

Підготовку і розведення всіх видів лаків чи фарб бажано проводити за межами квартири на відкритому майданчику. Розлиті на підлогу лакофарбові вироби потрібно негайно прибирати за допомогою піску, води та ганчір’я. При очищенні поверхонь стін, підлоги від залишків нітрофарби металевими скребками не можна допускати виникнення іскор.
При використанні мастик, клеїв, фарб слід користуватися їх мінімальною кількістю, необхідною для виконання разової роботи. Банки з фарбою чи клеєм варто відкривати безпосередньо перед застосуванням, тривалий час відкритими не тримати, після закінчення роботи щільно закривати і зберігати у безпечних місцях – подалі від вогню і дітей.
Забороняється виливати залишки розчинників, лаків до каналізації.

Пензлі, щітки, валики, шпателі краще промивати розчинниками на свіжому повітрі, подалі від осередків вогню.
При виконанні робіт із застосуванням лаків та фарб, необхідно користуватися засобами індивідуального захисту, відповідно до характеру виконуваної роботи:

• при нанесенні фарбувальних сумішей ручним і механізованим способом за допомогою пістолетів-фарборозпилювачів - застосовувати засоби, що перешкоджають вдиханню пари органічних та інших розчинників (універсальний респіратор РУ-60М-А, респіратор РПГ-67А);
• для захисту органів дихання від пилу - респіратори фільтруючої дії ШБ-1 "Пелюсток-200", "Пелюсток-40", "Пелюсток-5";
• для захисту очей від пилу і бризок - окуляри закритого типу ЗП2-84 і ЗПЗ-84, ЗГИ-90, напівмаски, що прикривають обличчя і шию;
• для захисту шкіри рук - рукавички гумові технічні типу А. Особам з підвищеною пітливістю рук рекомендується перед надяганням рукавичок припудрити шкіру.
Щоб не допустити пожежі у своїй оселі, варто пом’ятати:
• Купувати легкозаймисті хімічні речовини необхідно із потреб для одноразово¬го використання.
• При виконанні фарбу¬вальних робіт необхідно забезпечувати вентиляцію приміщень.
• У приміщеннях, де ведуться фарбувальні роботи, заборонено палити, користуватися відкритим вогнем, виконувати зварювальні чи паяльні роботи.
• Розігрівати мастики та оліфи відкритим вогнем категорично забороняється. Вони розігріваються у посуді з гарячою водою.
• Забороняється залишати хімікати поблизу нагрівальних приладів, газових печей тощо.
• Невикористані до кінця нітрофарби необхідно залишати для зберігання щільно зачиненими.
• Не можна використовувати для прання робочого одягу, чистки килимових покриттів легкозаймисті і горючі рі¬дини.
• Небезпечно випалювати стару фарбу за допомогою паяльної лампи – для цього існує спеціальний прилад, який пом’якшує стару фарбу гарячим повітрям (працює як фен).

Але навіть при дотриманні цих вимог під час фарбувальних робіт, особливо тривалих, людина може надихатись парів розчинника, лаку чи фарби та отруїтися.

Найбільш типові ознаки інгаляційного отруєння: головний біль, задуха, прискорене дихання, нудота, блювота, запаморочення, блідість, болі в області шлунка, печінки, можлива втрата свідомості, психічні порушення (заціпеніння, невиразне бурмотіння, ейфорія). При виявлені цих симптомів необхідно вивести потерпілого із небезпечної зони, бажано на свіже повітря, розстібнути одяг, що заважає вільному диханню, забезпечити спокій, укласти ноги на піднесення, розтирати тіло, дати нюхати нашатирний спирт, при блювоті повернути голову набік, дати випити велику кількість теплого молока, тепліше вкрити, негайно викликати швидку медичну допомогу. При порушенні дихання необхідно проводити штучне дихання.

В усіх випадках отруєнь категорично забороняється вживати всередину спирт і розчин соди!

О. Редліх

Методичний кабінет Навчально-методичного центру
цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області




Теги:допомога при отруєнні, ремонт, фарба


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
10 признаков ремонта в вашей квартире:

1. Вы вытираете ноги не перед тем, как войти в квартиру, а перед тем, как выйти из нее.
2. В вашем доме появились белые тараканы.
3. Ваша кошка переключилась с валерианы на олифу.
4. Вы переворачиваете котлеты шпателем.
5. Зайдя в туалет, вы забываете первоначальную цель визита и начинаете пристально изучать подключение унитаза и проверять наличие щелей между плитками кафеля.
6. Вы гладите свою любимую широкими маховыми движениями вверх и вниз.
7. В свою очередь, любимая подставляет вам вместо щечки - стремянку.
8. Где бы вы ни оказались, вас везде преследует запах краски.
9. Наконец-то вы радуетесь, что у вас маленькая квартира.
10.Цветы, которые вы дарите своей любимой, сильно пахнут ацетоном.

smile

avatar
2
Вот как сразу заметен человек, знающий о ремонте не понаслышке! А главное -- в отремонтированной квартире у хорошего хозяина сверкает стремянкой пахнущая ацетоном любимая. :) В роли Госприёмки? :)
avatar
3
Вот мне интересно – почему инициаторами ремонта в квартире всегда являются жёны? Неужели мы, мужья, уже не смотримся на старых обоях? smile
avatar