реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

НУНС пропонує відсвяткувати падіння Золотої Орди

Як пише КоммерсантЪ-Україна, фракція Наша Україна-Народна самооборона (НУ-НС) виступила з ініціативою відсвяткувати на державному рівні 650-у річницю визволення території України від Золотої Орди.

Відсвяткувати круглу дату запропонував лідер Європейської партії, народний депутат Микола Катеринчук. Проект постанови Про святкування 650-ї річниці визволення українських (руських) земель від гніту Золотої Орди він зареєстрував минулого тижня, проте текст документа з'явився на сайті Верховної Ради тільки в п'ятницю.

Катеринчук пропонує відсвяткувати річницю на державному рівні, розтягнувши урочистості на три дні - з 14 по 16 вересня. У ці дні в 1362 році (за іншою версією - в 1363 році) на річці Сині Води (нинішня Вінницька область) відбулася битва, в ході якої були розгромлені монголо-татарські війська.

"Він (литовський князь Ольгерд) ходив із військом до Синіх Вод, або на Поділля, і до гирла Дніпра, де кочували три орди монгольські; розбивши їх, гнався за ними аж до Тавриди; спустошив Херсон, умертвив більшу частину його жителів і викрав церковні скарби: з того часу, ймовірно, спорожніло це стародавнє місто, і татари задніпровські перебували в деякій залежності від Литви ", - йдеться в Історії держави Російської Миколи Карамзіна.

Крім урочистих заходів у Вінницькій області, депутат виступає за випуск пам'ятних монет, медалей і поштових марок. "Прийняття постанови сприятиме ... прискоренню європейської інтеграції України в цілому", - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту. Яким чином, щоправда, не уточнюється.

Катеринчук не перший, хто намагається відсвяткувати подвиг борців із Золотою Ордою. 18 листопада 2011 аналогічний проект постанови був зареєстрований народним депутатом Борисом Тарасюком (НУ-НС). Документ був розглянутий у парламентському комітеті з питань культури і духовності, проте згодом депутати відмовилися включити його до порядку денного сесії.

"Сподіваюся, що проект Катеринчука не повторить долю мого. Моя пропозиція не була підтримана цим скликанням парламенту, оскільки більшість у ньому належить носіям антидержавної сутності", - розповів Тарасюк.

Катеринчук визнає, що ініціатива подібної постанови належить не йому: "Півроку тому, після того, як не було підтримано пропозицію Бориса Тарасюка, до мене з таким проханням звернулися вчені".

Одним із згаданих учених є член Національної спілки краєзнавців, історик Микола Дорош. Він зазначив, що депутати НУ-НС не єдині, до кого він звертався. Аналогічні пропозиції він відправляв голові Верховної Ради Володимиру Литвину, віце-спікеру Миколі Томенку, а також представникам Партії регіонів - Михайлу Чечетову і Володимиру Зубанову. Проте відповіді історик не дочекався.

"Ця битва у Вінницькій області є знаковою і в історії України, і в історії Європи в цілому, - пояснив Дорош. - Нам треба піти від нав'язаного факту, що в розгромі монголо-татарських військ вирішальну роль зіграла Куликовська битва 1380 року. Саме після перемоги в 1362 році Україна пішла європейським шляхом розвитку ".

У Партії регіонів висловили протест щодо ідеї відсвяткувати 650-у річницю перемоги над ярмом. Відповідний проект постанови перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов назвав "черговою спробою вбити клин ворожнечі між Росією та Україною".

"Автори документа стверджують, що перемоги над монголо-татарами нам вдалося домогтися без росіян! Вони не хочуть визнати нашу спільну з білорусами та росіянами перемогу і хочуть ще раз нас посварити! Але у них це не вийде!", - заявив Чечетов, зазначивши, що у Верховній Раді ініціатива Катеринчука підтримана не буде.
Відголос



Теги:Золота Орда, Україна - Росія, невідома Україна, НУНС, Чечетов


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А чому б і не відзначити!
Відзначали ж ми і відзначаємо свої перемоги, перебуваючи під владою і командою варягів, поляків, росіян, а тепер відзначимо ще й наші перемоги доби панування над нами литовців. Може ще й орден Ольгерда запропонувати?
А татарські історики можуть нагадати нам, як наші хлопці за часів татаро-монгольського іга під командою Батия та інших ханів на Європу ходили.
Заявив же голова київських татар з екрана телевізора про те, що Україна в свій час входила до складу Кримського ханства.
avatar
2
История и историки никогда не бывают объективными, да это и не возможно.
Оценка исторических событий – их положительная или отрицательная сторона – полностью зависит от самого летописца, историка, исследователя.
Всё зависит от того, кому они служат. Я считаю, что полностью «нейтральных», независимых исследователей нет, и не будет.
Отношение людей к историческому событию всегда зависит от того, с какой «колокольни» они на них смотрят.
Например, кто-то восхищается героизмом, мужеством советских воинов и называет их освободителями Европы от коричной чумы, а кто-то считает их захватчиками и убийцами.
Или вот ещё. Мы можем с гордостью говорить о доблестных походах запорожских казаков, но с другой стороны ведь они грабили и убивали людей, и не только воинов – а то б на что они существовали?
Кстати, сейчас многие политики и партийцы, стараясь выглядеть патриотами своей партии, сидя в мягком кресле, любят рассуждать об ошибках военных начальников во время Второй мировой войне – как надо было воевать и как негуманно поступали тогда солдаты и их командиры.
Да как можно искать гуманность в войне?!
Сразу видно, что они никогда не были на войне, а то бы так не говорили.
А теперь подумайте, стоит ли устраивать праздник по поводу того, как:
"… литовський князь Ольгерд… спустошив Херсон, умертвив більшу частину його жителів і викрав церковні скарби…»
avatar