реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Новини з білоруського церковного фронту

Несподівано проти насилля, яке відкрито застосовує проти свого народу колишній президент Лукашенко, виступив митрополит Гродненський Артемій. Не дивно, що він - українець. РПЦ в Білорусі починає тріщати - оно навіть екзарх Москви, рязанський Павєл став відхрещуватись від Лукашенка...

Озвався глава Білоруської автокефальної православної церкви архієпископ Новогрудський і Північно - Американський Святослав Логін. Навіть російські навколоцерковні сайти поширили його "Зварот да беларускага народа". Владика Святослав каже: "Беларуская Аўтакефальная Праваслаўная Царква, што дзейнічае на эміграцыі (а на Бацькаўшчыне – у падпольлі), заклікае Беларускі народ абараніць свабоду свайго выбару і будучыню свае дзяржавы! Молімся за супакой загінуўшых суайчыньнікаў і за здароўе параненых і зьняволеных, за весь народ наш".

Знов же, може вам і прикро, але він також - українець із Чернігова. Так, у нього є і білоруська лінія - його родич Язеп Логін був одним із засновників Білоруської академії наук, але по іншій лінії - українець.
Несподіваним стало звернення до білорусів митрополита київського Епіфанія Думенка: він не тільки звернувся до білорусів напряму (хоча, здавалось би, яке йому діло до іншого народу?), але й закликав творити свою автокефальну православну церкву. На Москві помітили це звернення і забили тривогу - звернення Епіфанія, вочевидь узгоджене з матір'ю - церквою, природнє, адже Константинополь визнає Київську митрополію у межах 1596 року - тобто з білоруськими єпархіями. Вочевидь, митрополит київський є єдиним архієреєм, якого визнає Константинополь сьогодні. Проте, звісно, київський митрополит аж ніяк не прагне підібрати під свою руку білоруські парафії. А ось допомогти і визнати БАПЦ золотоверхий Київ уже готовий.

"Розвалиться церков- домовина" - пророчив Шевченко. Оце вона й валиться. Як російська церква, так і сама Росія. "Гримить, благодатная дрож пронимає народи" (Іван Франко). З Богом!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:БАПЦ, митрополит Епіфаній, РПЦ, пцу, Білорусь, Томос


Читайте також



Коментарі (0)
avatar