реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

ПЦУ має підстави визнати "русскій мір" - єрессю

Звернення Православної Церкви України до Вселенського Патріарха Варфоломія з вимогою визнати ідеологію "русского міра" єретичною - це важливий етап для православної спільноти.
Так вважає провідна наукова співробітниця відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Людмила Филипович.

В ефірі "Українського радіо", як інформує Суспільне, релігієзнавиця повідомила, що лист Предстоятеля ПЦУ Епіфанія адресований до найавторитетнішого для православних людей Константинопольського Патріарха Варфоломія, і в українського духовенства є всі підстави звертатися до нього, оскільки від Вселенського Патріарха Україна отримала Томос і визнання автокефальності та самостійності.

"Наша Церква стає сильнішою, потужнішою і вона може сформулювати свої вимоги, вона може вирішувати не лише свої внутрішні українські питання, але і питання стосовно Александрійської Церкви. Це вже є вихід на геополітичний обрій православного світу", — вважає Людмила Филипович.

Вона нагадує Москва та Констанополь ведуть давню історію протистояння. Хоча поки що не бачить можливості швидко та просто виконати вимоги, що прописані в листі.

"Це буде дуже складний процес. Не часто звертаються помісні православні Церкви визнати вчення "руського міра" єретичним. Щодо позбавлення патріаршого престолу, то у російській церковній історії був лише один такий випадок. Бо патріарха РПЦ обирає не Вселенський Патріарх, а російські архиєпископи. Це самостійна Церква і вона визначає, хто буде їхнім духовним поводирем. От і вибрали собі абсолютно залежного від держави і Путіна Кирила", — пояснює Людмила Филипович.

Як РІСУ інформувала, Предстоятель ПЦУ Епіфаній звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням ініціювати на всеправославному рівні розгляд і осудження діяльності Московського Патріарха Кирила Гундяєва та етнофілетичного і расистського вчення про «русскій мір», яке він проповідує.

Про це йдеться у листі до Патріарха, схваленому 27 липня на засіданні Священного Синоду ПЦУ.

У документі, зокрема, сказано:

"Ідеологія сучасної РПЦ містить загрозу не лише для України, але й для цілого православного світу. Так само, як Росія вторглася в Україну, так і Московський Патріархат, очолюваний Патріархом Кирилом, став загарбником у Православній Церкві, наприклад, в Африці, спричинивши розкол і чвари...

Заперечення свободи цілих народів поєднується у світогляді патріарха Кирила та його однодумців з расистською за своїм духом теорією, відповідно до якої Росія та «русскій мір» є чимось принципово кращим та вищим за інші народи, а історичні сусіди Росії — українці та білоруси — мають право на існування та майбутнє винятково як частина російської дійсності. Цілком логічною у рамках цієї расистської концепції, що ділить народи та держави на «справжні» та «штучні», виглядає і принципове заперечення права народу України на повну канонічну церковну самостійність (автокефалію) та власне державне буття. Важливо розуміти, що ідеологія сучасної РПЦ містить загрозу не лише для України, але й для цілого православного світу...

Він (Патріарх Кирил-ред.) прагне радикально збільшити присутність РПЦ за межами Росії, максимально послабити Вселенський Патріархат та грекомовні Помісні Церкви й у такий спосіб нав’язати православному світові гегемонію і диктат Московського Патріарха.

У ситуації, що склалася, вкрай важливо, аби Кафолична Церква належним чином відреагувала на виклики, що походять від паганізованого російського православ’я...

Ми закликаємо Вашу Всесвятість та Предстоятелів Помісних Православних Церков також якнайшвидше розглянути діяльність патріарха Кирила, пов’язану з його протистоянням Вселенському Патріархату та багатьом Помісним Православним Церквам, і, — в разі якщо ця діяльність буде визнана такою, що містить ознаки схизми, — притягнути Московського Патріарха до канонічної відповідальності.

Від імені архиєреїв нашої Церкви та численних жертв війни Росії проти України, яку Патріарх Московський відкрито і однозначно публічно схвалює та підтримує, звертаємося до Вашої Всесвятості та Предстоятелів Помісних Православних Церков з проханням:

- засудити доктрину «русского міра» та визнати її єретичною;
- кваліфікувати дії патріарха Кирила на канонічній території Олександрійського Патріархату як схизматичні;
- позбавити Кирила Гундяєва права посідати Московський патріарший престол".
РІСУ



Теги:митрополит Епіфаній, Людмила Філіпович, пцу, РПЦ, патріарх Кіріл, Русский мир


Читайте також



Коментарі (0)
avatar