реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Нові книги з образом Тичини

Час невпинно летить вперед. Непомітно минають рік за роком, день за днем. І хочеться встигнути зробити щось хороше, корисне на цій землі, аби не проживати життя даремно. Тим паче, що минуле дає нам, свідомим українцям, гідні приклади для наслідування.

Нещодавно з ініціативи Київського літературно-меморіального музею-квартири П.Г. Тичини (директор Т.В. Сосновська) побачили світ дві книжечки, присвячені 120-річчю від дня народження Павла Григоровича Тичини.

В одній з них під назвою «Як хочеш буть поетом...» вміщені прозові та поетичні твори переможців й учасників літературно-мистецького конкурсу «Добридень тобі, Україно моя!», що вже ось десять років підряд проходить на Бобровиччині. Інша – «Яблуневоцвіття» - складається із десяти кращих оповідань, написаних учнями освітніх закладів
Бобровицького району в рамках творчого змагання серед школярів «Вся і давність, і обнова - українська мова», який започатковано і проведено з нагоди ювілею поета Музеєм – квартирою П. Г. Тичини та Чернігівським земляцтвом (виконавчий директор Т.А. Літошко) у м. Києві в співпраці з Бобровицьким відділом освіти райдержадміністрації (начальник Л.В. Любенко). Переможцями останнього стали Леся Вихор( Олександрівська ЗОШ І-ІІІ ст.), Яна Войтко (Кобижчанська ЗОШ І-ІІІ ст.) та Ірина Шишевська (Бобровицька гімназія).

Здобувши перемогу, вони стали стипендіатами організаторів конкурсу. Їхні роботи оцінювалися компетентним журі, серед членів якого були й відомі на літературному поприщі особистості, а саме поет родим з Менщини, перекладач, лауреат багатьох літературних премій О.П. Довгий, Н.Ю. Гнатюк (лауреат літературної премії ім. П.Г.Тичини), поет Я.О. Чорногуз. Всіх вразило до глибини душі дитяче бачення звичайного червонобокого яблука на тарілочці. Одні писали, що це –шматочок гарячого солодко-щирого сонця, інші порівнювали його з нашою країною (на вигляд вона красива, незвичайно-приваблива, як яблуневий плід, що, не зважаючи на свою красу, завжди може бути вражений шкідниками). Збірочка оповідань шкільної юні стане справжнім подарунком їхнім рідним з нагоди Дня матері. А ще неодмінно надихне на написання нових творів.

Такі ось видавничі проекти народжуються недарма, їх творять віддані продовжувачі добрих справ Павла Григоровича Тичини, яий завжди був дуже уважним та щирим до обдарованої молоді. Мав надзвичайне відчуття паростків таланту, був терплячим та послідовним, намагався кожному приділити увагу, допомогти. До речі, і перше, і друге видання надруковані коштом правнучки поета Тетяни Віторівни Сосновської.

Презентація книги «Як хочеш буть поетом...» проходила в мистецькій вітальні Національної спілки письменників України. Вона відкрила для всіх присутніх шанувальників слова імена талановитих людей з тичинівського краю, які пробують сьогодні себе в творчій нелегкій справі. Це Олександр Росинський, Світлана Скрипка, Володимир Хряпа, Маріте Даценко, Олена Сеник, Ірина Ющенко, Світлана Капертеха, Петро Мацак, Людмила Ткаліч, Таміла Нагорна, Ольга Роляк, Віталій Чуб, Галина Мелащенко, Валентина Майстро, Володимир Путята.

Ті з них, хто взяв участь у презентації, мали можливість прочитати свої твори. Трепетно звучали ніжні словосплетіння про щирість почуттів, нелегку материнську долю, любов до рідної землі, віру в те, що попри все будуть квітнути у віках радістю і благополуччям духовні сади нашої Батьківщини. Того дня їм аплодували видатні українські письменники і поети - Іван Драч, ДмитроГоловко, Олесь Довгий, Ніна Гнатюк, Микола Сом, Василь Костюк, Михайло Василенко, Ярослав Чорногуз та ін.

Упорядники збірки висловили сподівання на те, що проза та поезія авторів-початківців, увійде славним доробком у скарбницю літературного надбання Бобровиччини, Чернігівщини та України, адже серед них справді багато молодих, обдарованих особистостей.

Книга, як джерело душі,- справжній скарб для кожного, хто розміє його цінність. Можна організовувати конкурси, визначати переможців, а потім забувати їх призвіща, імена. Справу зроблено, грамоти вручено та й по тому. Учасникам вище згаданих літературних змагань пощастило, адже про них віднині знатиме кожен, кому до рук потрапить те чи інше видання, навіть через багато років. А ще відтепер у них є стимул - не зупинятися на досягнтому, самовдосконалюватися, працювати над собою, зростати професійно.

Тетяна ЧЕРЕП




Теги:Тичина, Бобровиця, нові книги


Читайте також



Коментарі (0)
avatar