реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Ніжинський завод - банкрут?

Державне підприємство "Ніжинський ремонтний завод інженерної техніки", що входить до складу ДК "Укроборонпром," в 2016 році безуспішно та в останнє боролось за замовлення в тендерах Міністерства оборони України. Фахівці підприємства були готові здійснити ремонт інженерної техніки, яку потребували військові: автокранів, екскаваторів, машин ПЗМ-2 та інших.

Вже цього року, саме через присутність боргів перед працівниками по заробітній платні, бюджетом та кредиторами, загальною сумою близько 8 мільйонів гривень, підприємство взагалі не допустили до участі в держаних тендерах. Саме з метою оптимізації витрат та управління активами на заводі розпочали процедуру санації. Про це повідомляє сайт "Укроборонпрому".

"В 2016 році у процесі судової санації, згідно з її планом, затвердженим органом управління підприємством та комітетом кредиторів, на " Ніжинському ремонтному заводі" були відчужені та реалізовані низка об’єктів та деяке майно. Наголошую, що всі ці активи не використовувались у виробництві понад 15 років та вже не мали ніяких перспектив. Стратегічні об’єкти та майно, а це, наприклад, головні цехи та технічне обладнання, що дали б змогу хоч зараз розпочати необхідні для МОУ роботи по ремонту та відновленню техніки належать підприємству ", – повідомив виконувач обов’язків директора заводу Сергій Приходько.

Він також зазначив, що головний виробничий корпус заводу, площею 15 525 кв.м., що перебуває на балансі підприємства, використовується у поточній господарській діяльності та не передбачений для реалізації в процедурі санації. Тому незрозумілим є повідомлення народного депутата України Тетяни Чорновол про знищення заводу, який станом на сьогодні продовжує ремонтувати інженерну техніку, незважаючи на складне матеріальне становище. Майно, що забезпечує виробничу діяльність підприємства не відчужене, а отже підприємство має усе необхідне для проведення в подальшому якісного ремонту різної складності інженерної техніки.

Державний концерн "Укроборонпром" повідомляє пані Чорновол, що підприємства-учасники Концерну мають складність в отриманні замовлень від Міністерства оборони України, у тому числі – на проведення ремонту інженерної техніки, яка так необхідна на в зоні проведення Антитерористичної операції на сході країни. Натомість, під час проведення тендерних закупівель відбуваються незрозумілі речі, а саме: тендерний комітет Міноборони не надає перевагу профільним підприємствам, які мають обладнання та трудовий потенціал для якісного проведення ремонту військової техніки різної складності.

Останнє замовлення від МОУ було отримано Ніжинським ремонтним заводом в липні 2014, тоді вдалось підписати два договори. За ними підприємство виконало ремонт інженерної техніки проте, кошти від МОУ так і не отримало в повному обсязі, у зв’язку з чим підприємство було вимушене звертатися до суду для стягнення коштів у примусовому порядку. Це були останні замовлення до державного підприємства. Всі інші тендери на ремонт та відновлення інженерної техніки вигравало приватне підприємство, що не має жодних виробничих площ, матеріальних запасів, цехів та об’єктів, які б забезпечували виконання договору з капітального ремонту. На цьому підприємстві, в якості працівника визначено лише його засновника. Товариство використовувалось в якості суб’єкта підприємницької діяльності для проведення безтоварних та конвертаційних процедур з десятками інших фіктивних підприємств. І все це тоді, коли на ДП "Ніженський ремонтний завод інженерної техніки" готові виконувати всі необхідні військовим роботи аби припинився "кустарний метод" її відновлення, про який пані Чорновол повідомляє громадськість.

З метою отримання замовлень, Концерн неодноразово звертався до МОУ. Зокрема, міністерство було повідомлено про те, що питання завантаженості виробничих потужностей ДП "НРЗІО" є прерогативою МОУ як замовника послуг з ремонту інженерної техніки та розпорядника бюджетних коштів, з урахуванням того, що левова частка інженерної техніки перебуває на обліку саме в цьому відомстві.
"Укроборонпром" звертається до пані Чорновол з пропозицією ініціювати депутатську перевірку, що дослідить природу тендерів МОУ на ремонт інженерної техніки, визначить реальний стан державного підприємства та сприятиме розвитку заводу.

Разом з цим, Концерн ще раз наголошує, що завжди готовий надати всю необхідну інформацію про діяльність своїх підприємств-учасників. "Народні депутати, ЗМІ та громадскість завжди може звернутись до Концерну та бути в курсі реального стану справ в найбільшому оборонно-промисловому об’єднанні країни. Ми працюємо відкрито та прозоро", – зазначили в прес-службі "Укроборонпрому". Перш за все, це допоможе уникнути перекручувань фактів, неточностей чи будь-яких інших хибних тверджень, що потім використовують задля спекуляцій громадською думкою.

В Державному концерні також звернули увагу Тетяни Чорновол, що не претендують на витрачання 1,5 мільярда гривень, виділених державою для Міністерства оборони України на освоєння виробництва боєприпасів. В кінці 2015 року, після переговорів із провідними компаніями по всьому світу, Концерном було відібрано та передано до Кабінету міністрів близько 10 пропозицій. Серед них є українські виробники, що знаходяться у державній та приватній власності, а також визнані на міжнародному рівні іноземні підприємства.



Теги:санація, Ніжинський ремонтний завод, Укроборонпром


Читайте також



Коментарі (0)
avatar