реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Ніжин вшанував закарпатського героя

Нещодавно виповнилося 140 років від дня народження Августина Івановича Волошина, видатного українського педагога, ученого-філолога, журналіста, просвітителя, громадсько-політичного і церковно-релігійного діяча.

З ім’ям Августина Волошина пов’язана майже вся історія Закарпаття перших чотирьох десятиліть XX ст. Ця світла постать активно присутня і в подальшому історичному процесі краю. Її значення ми належно оцінили тільки з кінця 80-х рр., коли почала відроджуватися незалежна Українська Держава. Велінням часу пішли у небуття демагогічні просторікування про "патера", "буржуазного націоналіста", "політичного авантюриста", і перед світом постав у всій своїй трагічній величі один із найвидатніших борців за українську національну ідею за Карпатами, президент Карпатської України.

Короткочасне існування Карпатоукраїнської держави і її легітимного уряду, очоленого А. Волошиним у 1938—1939 рр., засвідчило тяглість національно-визвольних змагань закарпатських українців, прискорило перетворення етнічної маси у народ. Перемогою української Правди за Карпатами у 1939 р. фактично завершився процес консолідації української нації на всіх обширах української території.

Карпатська Україна була потоплена у крові угорськими окупантами, здискредитована радянською пропагандою, на довгі десятиліття піддана паплюженню й забуттю. Більшість її лідерів потрапила у жорна карально-репресивної системи радянської імперії зла. Загинув у московській тюрмі й Августин Волошин.

Сьогодні на тлі новітніх зазіхань на її історичну територію Велика Україна віддає шану своєму видатному синові, а міські організації «Просвіти», «Удару» і «Свободи» за фінансової підтримки Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» і Благодійного фонду «Ніжен» розмістили у рамках проекту «Шануймо Великих Українців!» плакат на честь Августина Волошина на щиті по вул. Набережній у Ніжині. Ніжен



Теги:БФ Ніжен, Просвіта, Закарпаття, Ніжин, великі українці, Августин ВОЛОШИН


Читайте також



Коментарі (0)
avatar