реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Ніжині вшанували Президента Західної України

Відродження української державності (з княжих часів) сталося на західноукраїнських землях у листопаді 1918 року.

На відміну від Лівобережжя, де існувала Гетьманщина у ХVІІ-XVIII ст., Галичина такого державного утворення не знала. Тим то вдвічі важливим було проголошення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), яку очолив правник, просвітник, керівник української фракції в австрійському парламенті Євген Омелянович Петрушевич (03.06.1863 — 29.08.1940). Становлення ЗУНР відбувалося послідовно мирним шляхом і тільки на завершальному етапі під загрозою польської окупації в справу втрутився легіон Українських січових стрільців (УСС), який невдовзі виріс у Галицьку армію (ГА).

У той час як УНР (Українська Народна Республіка) мала соціалістичну природу, ЗУНР сповідувала європейські ліберально-демократичні традиції. Ось чому Акт злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919р. мав декларативний характер, ба більше – завдав шкоди в цілому справі української державності, бо призвів до злиття двох протилежних за політичним устроєм державних утворень на українських землях.

Мабуть, через це настала й особиста трагедія політика і патріота Євгена Петрушевича.

Після ліквідації ЗУНР і її військової опори ГА він назавжди вибув у тому ж 1919 році за кордон. Парадокс у тому, що в останні роки скрутного життя підтримку йому надавав гетьман Павло Скоропадський, виступ проти якого Директорії також змушений був підтримати Євген Петрушевич.

Сьогодні незалежна Україна віддає шану своєму видатному сину.

Верховна Рада України прийняла Постанову від 16 травня 2013 року № 259-VІІ «Про відзначення 150-річчя з дня народження Євгена Петрушевича», а міські організації «Просвіти», «Удару» і «Свободи» за фінансової підтримки Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» розмістили в рамках проекту «Шануймо Великих Українців» плакат на честь Євгена Петрушевича на щиті по вул. Набережній у Ніжині.



Теги:Просвіта, Ніжин, Євген Петрушевич, великі українці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar