реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Ниткоподібні черв'яки вже повзають... У вас ще нема?

В області продовжують реєструватися випадки захворювань на дирофіляріоз. Під час оперативних втручань лікарі хірурги, офтальмологи, онкологи, стоматологи знаходять та видаляють ниткоподібних черв’яків довжиною понад 10 см з тканин ока та з-під шкіри різних ділянок тіла.
У минулому та позаминулому роках в області зменшилась кількість таких хворих ( у 2010 році за увесь рік було зареєстровано 3 випадки захворювань), проте за 5 місяців поточного року уже маємо 9 хворих.

Якщо раніше виявляли такі випадки тільки у містах Ніжині, Прилуках, Чернігові, то в останні роки вже зареєстровані хворі і в районних центрах та сільській місцевості у Бахмацькому, Бобровицькому, Борзнянському, Ічнянському, Козелецькому, Н-Сіверському, Носівському, Семенівському, Сосницькому, Срібнянському, Талалаївському, Чернігівському, Щорському районах.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я у 2005-2010 р.р. в країні зареєстровані 673 хворих, з них у нашій області – 46, тобто майже 7%.

Зважаючи на вказану ситуацію, не зайвим буде нагадати читачам про це захворювання та його профілактику.

Збудником захворювання є круглий ниткоподібний черв’як довжиною 10-17 см і до 0,5 мм в діаметрі. Цей паразит – гельмінт має назву дирофілярія, а захворювання, яке він викликає – дирофіляріоз.

Основні джерела розповсюдження дирофіляріозу – уражені собаки, в крові яких знаходяться личинки – мікрофілярії. За даними досліджень, проведених фахівцями Національного аграрного університету України ураженими виявилися понад 20% чотириногих друзів людини (1999р.). У хворих собак можуть бути дерматити, сверблячка, підшкірні пухлини, виснаження, утруднене дихання, кашель, порушення серцево-судинної системи, органів травлення, асцит (водянка).

Трапляються випадки ввезення в Україну собак з неблагополучних щодо дирофіляріозу країн. Завезені собаки є джерелом інвазії для місцевих собак, особливо бродячих.

Перші симптоми захворювання – болісна пухлина, почервоніння, свербіж у цьому місці. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта (переміщення під шкірою). Вона буває десь у 10% заражених людей. У м.Чернігові був випадок, коли у жінки 45 років збудник упродовж 3-х тижнів мігрував з передпліччя правої руки, де спочатку виникла червона пляма з 5-ти копійчану монету, в ділянку ліктя, праву щоку, праву скроню, надбрів’я, а далі під шкіру повіки правого ока.

Деякі пацієнти вказували на відчуття повзання, руху “чогось” у середині пухлини. При появі перелікованих вище скарг хворим треба звернутися до лікаря.

Основний метод лікування – хірургічний: при оперативному втручанні видаляють ниткоподібного гельмінта.

У подальшому слід очікувати збільшення випадків захворювань на дирофіляріоз, чому сприяють погіршення заходів боротьби з бродячими собаками, зміна екологічних умов та збільшення чисельності комарів, потепління клімату, наявність «підвальних» популяцій комарів, які обумовлюють можливість передачі інвазії упродовж усього року.

Неллі НЕСТЕРЕНКО,
лікар обласної санепідстанції



Теги:Екологія, дирофіляріоз, обласна санстанція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar