реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Нічна пенсійна реформа

Верховна Рада прийняла закон про пенсійну реформу, який передбачає підвищення пенсійного віку для жінок. За таке рішення проголосували 248 народних депутатів.
За ухвалення закону №7455 про пенсійну реформу проголосувало 188 депутати Партії регіонів, 20 депутатів Народної партії, 11 депутатів від НУНС, 18 депутатів фракції "Реформи заради майбутнього" та 11 - позафракційних. Не підтримали цей законопроект комуністи та депутати від БЮТ-Батьківщини.

Так, Верховна Рада ввела підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років із щорічним його збільшенням на 6 місяців, починаючи з 1 вересня.

Рада встановила, що до 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років і страховий стаж яких сягнув не менше 30 років, за умови звільнення з роботи.

У цьому разі розмір їхньої пенсії зменшується на 0,5% за кожний повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Рада також установила максимальний розмір пенсії на рівні 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, тоді як раніше діяла норма законодавства, що передбачає максимальний розмір пенсії на рівні 12 прожиткових мінімумів.

При цьому обмеження максимального розміру пенсії поширюється лише на пенсіонерів, яким вона призначатиметься після набрання чинності цього закону.

Документом також введене збільшення пенсійного віку для чоловіків, що працюють на державній службі, з 60 до 62 років.

Чоловікам, науково-педагогічним працівникам, парламент збільшив до 62 років вік призначення пенсії за наявності стажу наукової праці не менше 20 років.

Закон також передбачає збільшення протягом 10 років необхідної вислуги для призначення пенсії військовослужбовцям з 20 до 25 років. При цьому парламент підтримав правку депутата від ПР Олександра Кузьмука не збільшувати вислугу років для військових льотчиків та підводників, зберігши 20 років.

Рада також визначила механізм введення накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування й передбачила початок перерахування страхових внесків з року, в якому буде забезпечена бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду.

При цьому учасниками накопичувальної системи встановлюються особи, яким на дату введення системи виповнилося не більше 35 років.

Розмір страхового внеску на дату впровадження системи встановлюється на рівні 2% бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, передбаченого для таких учасників, з подальшим його щорічним підвищенням на 1 п.п. до 7%.

Перед голосуванням за законопроект про проведення пенсійної реформи в опозиції заявили, що депутати Ради не підтримали правки, внесені опозицією, і прийнятий Радою закон практично не відрізняється від редакції, прийнятої у першому читанні.

Нагадаємо, розглядаючи 863 поправки до проекту пенсійної реформи, Верховна Рада відмовилася встановити для народних депутатів такі самі правила нарахування пенсій, як для всіх інших пенсіонерів.

Як повідомлялося, під час розгляду проекту пенсійної реформи у залі парламенту знаходилося менше 150 депутатів. При цьому у залі були відсутні представники Кабміну – автори законопроекту. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко прибув до зали Ради близько 22.50. А ближче до 24.00 до Ради почали підтягуватися представники більшості.

Найбільш активними депутатами, які відстоювали свої поправки, були члени фракції НУНС Арсеній Яценюк, Олександр Чорноволенко, В'ячеслав Кириленко, фракції БЮТ-Батьківщина - Ольга Боднар, Юрій Прокопчук, Володимир Яворівський. Крім того, активно захищав свої поправки Олег Ляшко. Однак поправки опозиційних депутатів не знаходять підтримки в залі. Внаслідок цього Наталія Королевська відкликала усі свої поправки і взагалі покинула залу.

Зазначимо, що комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів рекомендував парламенту відхилити в другому читанні законопроект №7455 про пенсійну реформу.

Як відомо, 16 червня Рада прийняла законопроект №7455 про пенсійну реформу в першому читанні.

У різних містах України пройшли акції протесту проти ухвалення пенсійної реформи. Прихильники і противники пенсійної реформи, які зібралися біля Ради зранку 7 липня, розійшлися близько 21.00.

Тиждень, Українські новини



Теги:пенсійна реформа, Верховна Рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar