реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Неоднозначне вшанування

На станції Бахмач-Київський відкрито пам'ятні дошки на честь чеських і українських (армії УНР) воїнів з нагоди 100-річчя боїв чехо-словацького корпусу з німецькими військами під Бахмачем. Бахмацький міський голова Павло Шимко зустрічав високих гостей з Чеської та Словацької республік.

Битва під Бахмачем відбулася за Першої світової війни. Бої чехословацьких легіонів з чисельнішим німецьким військом точилися в період з 8 по 13 березня 1918 року поблизу м. Бахмач.

Коментар історика Ростислава Мартинюка: Дуже заплутана і амбівалентна ситуація. Бо війська Німеччини були союзниками УНР і, об'єктивно, звільняли Бахмач від нелояльних союзникам військових формувань. Дезертири Австрійської армії чеського походження, сколочені спецслужбами Москви у "Чехословацький корпус", надавалися лише на інтернування в УНР. А вони не просто не склали зброю у Бахмачі, але й вступили у змову з бандами Лєніна. І разом із ними НАРОБИЛИ БІДИ.

Звісно, Чехія задихається від браку мілітарики, достойної вшанування. Звідси гонитва за цими маргінальними, непевними епізодами у далекому Бахмачі. Це комплекси, якшо чесно.

Але Україна зараз не може відмовити Чехії у таких задоволеннях. Ми й так маємо євросусідів, які безпричинно оголосили нам дипломатичну війну - Польща, Румунія, особливо ж Угорщина. Що ж, мати ще й Чеський Фронт?...

Тому МЗС України погодило таку дошку, а дошка з тризубом - то "відкупне" для приймаючої сторони.

А для Бахмача це, безумовно, ще одна важлива зачіпка бути в ЕПІЦЕНТРІ військової історії Європи, поширювати знання про наше місто, невпинно брендувати його.

Отже Вітаю!

Доля прихильна до Бахмача.

Наступний крок - вшанування жертв бомбувань Бахмача 1943 року. Йдеться про варварські авіанальоти сталінської авіації, яка свідомо винищувача житлові квартали Бахмача - разом із залізницею. Кількість убитих та покалічених російськими агресорами 1943 року сягає сотні осіб. Армія СССР порушила усі міжнародні конвенції у Бахмачі, тому заслужила на осуд. А загиблі - на окреме вшанування".






Теги:Ростислав Мартинюк, чехословаки, УНР, Бахмач


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Річ у тім, що УНР за Берестейським договором підтримала Німеччина і Австро-Угорщина, а чехів і словаків від самого початку Світової війни - Франція (Антанта).
Тому чехам і словакам довелося боротися за свою незалежність від Австро-Угорщини на українській території ще задовго до боїв під Бахмачем. Більшовики стали їхніми тимчасовими союзниками, бо зобов'язалися пропустити їх у Францію через Владивосток.
Щодо дошок, то вони охоплюють різні події в різних часових проміжках.
Одна дошка присвячена боям українців з російсько-більшовицькою навалою, інша - боям чехословацьких легіонерів з німецькими військами, які звільняли Україну від більшовиків.
Було б справедливо встановити ще одну дошку - німцям, які полягли в тих боях.
avatar