реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Не паліть бур'яни і своє здоров'я!

На території області почалася "золота" пора збирання врожаїв, впорядкування подвір'їв та садибних ділянок. А з цим, також, почастішали явища виникнення та розповсюдження пожеж.

Однією з причин виникнення пожеж на сільгоспугіддях, торфовищах та в лісових масивах Чернігівської області є неконтрольоване випалювання сухих залишків рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг тощо. Це призводить до знищення лісових насаджень на значних площах, забруднення атмосферного повітря, відключень повітряних ліній електропередач, і навіть до загибелі людей.

При згорянні сухої рослинності, рослинних залишків утворюється зола, яка щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту – зменшення відсотку гумусу. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. На випалених місцях з’являються адвентивні, чужорідні для нашої місцевості види рослин, бур’ян.

На превеликий жаль, громадяни рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

На присадибних, дачних ділянках для догляду за рослинами нерідко використовують пестициди, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.
Додаткова проблема полягає в тому, що з сухою травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Також Держуправління нагадує, що згідно діючого природоохоронного законодавства, випалювання сухої рослинності, або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища забороняється. За вчинення самовільних палів, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (ст. 77-1), громадяни будуть притягуватись до адмінвідповідальності у вигляді штрафу від 170 до 340 грн., а посадові особи – від 850 до 1190 грн. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду: на громадян – від 340 до 680 грн., на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн.

Ми часто нарікаємо на погану екологію і на те, що держава нічого не робить для того, аби покращити ситуацію. І, водночас, власноруч робимо її ще гіршою.

Шановні мешканці Чернігівської області, звертаємо Вашу увагу на те, що випалюючи суху рослинність, Ви не тільки порушуєте природоохоронне законодавство України, а й задаєте шкоду власному здоров’ю, погіршуєте екологічний стан регіону та знищуєте біорізноманіття Чернігівської області.

Наталія РАДЧЕНКО,
прес-служба Держуправління охорони
навколишнього природного середовища в Чернігівській області



Теги:спалювання сухої рослинності, Екологія, штрафи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar