реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

«Не можна,щоб Україна відійшла для Європи на другий план», - депутат Сейму Латвії

«Не можна,щоб Україна відійшла для Європи на другий план на тлі проблем з біженцями та загрозою терористичних актів. Латвійський народ – друзі України й ми надалі надаватимемо ту допомогу, яка в наших силах, зокрема, це і лобіювання безвізового режиму України з ЄС,й інформування країн Заходу про реальну ситуацію в Україні, особливо на тлі референдуму в Нідерландах з питання асоціації вашої країни та ЄС».

Про це заявив депутат Сейму Латвійської Республіки Айнарс Межуліс під час робочої зустрічі з українськими парламентарями – членами групи з міжпарламентських зв’язків між Україною та Латвією.

«Латвія надасть свій досвід в проведенні в Україні децентралізації. У себе ми йшли до вирішення цього питання 10 років, ми розуміли, що не все й одразу буде добре, але змогли пояснити це своєму народові. Адміністративно-територіальна реформа принесла латвійцям користь. Адже щоб, припустимо, реалізувати якийсь проект, у однієї маленької громади не вистачить ресурсів. Натомість обєднання декількох громад дозволяє використати спільний бюджет на спільні потреби в тих обсягах, які необхідні», - відзначив А.Межуліс.

Латвійський парламентар також поділився інформацію про проекти, які його країна буде впроваджувати цього року для допомоги Україні та її громадянам. Це, зокрема, 2 табори для дітей, батьки яких загинули в АТО, тренінги для українських психологів, які працюватимуть з людьми, яких безпосередньо торкнулася війна, заходи з реабілітації українських військових. Також, за словами Межуліса, буде постійно відбуватися обмін досвідом щодо реформування місцевого самоврядування, консультування з питань стандартизації та сертифікації української продукції відповідно до норм ЄС і т.д.

В цей же час Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс відзначив, що буде посилюватися співпраця між українськими містами з містами-побратимами з Латвії, а після відкриття Почесного Консульства Латвії, яке відбулося 25 січня цього року в Чернігові, буде проведено роботу із підтримки подібних ініціатив в Тернополі та Харкові. Також пан Посол подякував Україні та українському народу за його відвагу та стійкість:

«Реальна боротьба за незалежність вашої держави триває саме сьогодні. І ми вдячні вам, за те що вистояли в цій складній ситуації. Ми як ніхто розуміємо, які випробування випадають на долю України. В Латвії є теж дуже непрості відносини з Росією, діє ембарго на транспортування нашої продукції через територію РФ до Казахстану, країн Кавказу, Центральної Азії. Думаю, цю проблему ми вирішимо саме спільно з Україною. У нас вже існує транспортний проект «Зубр», який треба активізувати, думаю, разом з Україною розвиватимемо й інші транзитні проекти», - зазначив Посол Латвії.

«Для зміцнення двосторонніх зв’язків та налагодження постійної роботи ми, українські парламентарі, плануємо здійснити візит до Латвії у квітні місяці цього року. Нам дуже потрібен досвід наших балтійських друзів - для успішної євроінтеграції, проведення масштабних перетворень всередині країни», - додав керівник групи з міжпарламентських зв’язків між Україною та Латвією, народний депутат Олександр Кодола.



Теги:Олександр Кодола, російсько- українська війна, адміністративна реформа, Україна - Латвія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar