реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Не їжте стару картоплю!

Якщо ви вважаєте, що в картоплі мало вітамінів, то глибоко помиляєтеся. У ній дуже багато вітаміну С. Крім того, вона містить калій, макро- й мікроелементи, зокрема: кальцій, магній, залізо та фосфор, вітаміни Е і групи В. Картопля корисні для багатьох систем людського організму.

Зокрема, вона помічна в разі захворювань травного тракту: виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гіперацидного гастриту, печії, закрепів тощо. Фітотерапевти стверджують, що півсклянки картопляного соку істотно послаблюють симптоматику хвороби, а в разі виразкової хвороби є ще й непоганим засобом для профілактики загострення. Крім того, сік молодої картоплі в певних випадках є ефективним за головного болю.

Високий вміст у картопляних бульбах солей калію робить їх корисною стравою в раціоні людей, які страждають від захворювань серцево-судинної системи. Тертими бульбами лікують опіки, трофічні виразки, екземи, гострі дерматити та гнійничкові захворювання шкіри

Та розмови про шкоду картоплі виникли не на порожньому місці: приводом для них стала наявність у ній соланіну - так називається отруйний глікоалкалоїд, який провокує руйнування еритроцитів крові й згубно впливає на нервову систему.

Як визначити наявність соланіну в картоплі? Підказка: зелений колір. Якщо бульби мають зеленуватий відтінок, викидайте їх без найменшого жалю й не використовуйте для приготування страв. Соланін також поступово накопичується в картоплі під час її зберігання.

Фахівці вважають, що вже в січні картопля може стати небезпечним для здоров’я продуктом, а навесні є однією з причин загального нездужання, яке прийнято списувати на сезонний гіповітаміноз. До речі, в солідних торговельних закладах деяких країн Європи картоплю, що зберігалася більше трьох місяців, знищують, закуповуючи при цьому бульби з теплих країн, де врожай збирають кілька разів на рік.

Увага! Не рекомендується їсти картоплю або, бажано, звести її вживання до мінімуму: • у разі дотриманні дієти під час золотухи; • особам, які страждають від венеричних захворювань; • за сечокам’яної хвороби з вираженою оксалурією, метеоризму; • дуже обережно з малих доз потрібно починати лікування сирою картоплею людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, з високим вмістом цукру в крові, хворим на діабет, схильним до ожиріння; • повністю вилучити цей овоч зі свого раціону слід у разі захворювань кишечнику (ентерити, ентероколіти, коліти в стадії загострення). Після прийому сирої картоплі може виникнути неприємне відчуття в горлі. Щоб усунути його, горло потрібно полоскати водою або запити морквяним чи фруктовим соком.

КАРТОПЛЕТЕРАПІЯ

• Сиру очищену терту картоплю вживають у разі захворювань серця, підвищеного артеріальному тиску, виразок у кишечнику та шлунку, хвороб печінки, нирок, підшлункової залози, відкладень солей, геморою, печії, гіркоти в роті й нудоти - приймати по 100-150 г 1-2 рази на день, за 30 хв до їди. Бажано вибирати картоплю з червоною шкіркою. Хворим із виразкою шлунка й кишечнику починати лікування ліпше з 1 ч. л., поступово збільшуючи дозу.

• М’якоть тертої картоплі, трохи відтиснувши і загорнувши в бавовняну тканину, прикладають до опіків та ран, шкірних запалень, а також до уражених місць за екземи та червоного вовчаку. Проводять цю процедуру по кілька разів на день і на ніч, поєднуючи примочки та компреси зі вживанням сирої картоплі всередину.

• За геморою із сирої картоплі роблять свічки, які вводять у задній прохід на ніч три тижні підряд. Повторюють лікування через 1-2 місяці.

• Відвар картоплі, звареної в лушпині, п’ють у разі каменів у нирках по чверті-половині склянки перед їдою, протягом 3 тижнів. Повторюють курс через 1-2 місяці.

• Надзвичайно корисні парові картопляні інгаляції, особливо в разі застуди з кашлем, коли важко відходить мокротиння, а також за ларингіту й трахеїту. Для інгаляції ліпше брати дрібну картоплю. Її слід ретельно вимити й варити в невеликій кількості води, щоб випари йшли від картоплі, а не від води. Накрившись із головою, потрібно нахилитися над каструлею таким чином, щоб випари потрапляли на обличчя, і вдихати їх носом та ротом протягом 10-15 хв. Після інгаляції слід відразу ж лягти в ліжко, щоб не охолонути. Якщо запальні процеси перебігають особливо гостро, можна проводити цю процедуру вранці й увечері.

• Печена на деревному вугіллі й трохи очищена від золи картопля корисна людям із серцевими захворюваннями, а також у разі алергії, проносів, браку калію в організмі.

• Терту масу сирої картоплі накладають тонким шаром на шкіру обличчя за сонячних опіків, екземи, вугрів на 30-40 хв. Після зняття маски обличчя миють теплою водою і змащують кремом. • Аднексит (запалення придатків): приймати щодня натще 1/4-1/3 склянки свіжовичавленого картопляного соку (приблизно з однієї середньої величини картоплини зі шкіркою). • За артритів, поліартритів до хворих суглобів прикладають цілі картопляні бульби.

• Ангіна: сік картоплі змішати в рівних пропорціях з журавлинним соком і пити по 0,5 склянки тричі на день.

• Гастрит: картопляний сік пити щоразу перед їдою. Рекомендована доза – 0,5 склянки.

• М’язові судоми. Це неприємне явище свідчить про брак калію в організмі. Виправити ситуацію можна, вживаючи хоча б раз на два дні порцію відварених або запечених бульб картоплі.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.
Детальніше: http://www.zid.com.ua/ukr_creativework/kartoplya-mozhe-
buty-i-likamy-j-otrutoyu



Теги:здоров'я, медичні рецепти, картопля, кашель


Читайте також



Коментарі (0)
avatar