реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Наші консультації. Обережно з хлороформом

Для тих, хто вирощує свиней, тай не тільки їх, або займається їх лікуванням, знає, що іноді (при необхідності) треба застосовувати хлороформ. А от як він діє на тварин, які наслідки його застосування, не кожний знає. Про особливості проведення наркозу хлороформом у свиней розповідає Змієвська Ірина Володимирівна – провідний лікар ветеринарної медицини Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

Хлороформ — рідина, яка за наркотичною дією в 4 рази сильніша від ефіру, але в 30 разів токсичніша. Він викликає жирову дистрофію печінки або зупинку серця, легко проникає через плаценту в плід, подразнює слизові оболонки дихальних шляхів. Препарат застосовують у менших концентраціях. Хлороформ швидко викликає наркоз, що супроводжується повною м’язовою релаксацією і втратою больової чутливості. Тривалість наркозу не повинна перевищувати 1 год. На короткий період ним можна наркотизувати свиней. У жуйних тварин він спричинює салівацію і тимпанію кишечника.
Доза хлороформу 3-4 мг/кг. Для швидкого наркозу його вводять в концентрації 3-5, а під час операції підтримують на рівні 1,5-2 об.%. Наркоз настає без стадії збудження. Під час наркозу необхідно стежити за пульсом і диханням. Після операції хлороформ виводиться з організму протягом 2-3 днів. Перед наркозом тварину обов’язково витримують 12 год. на голодній дієті. Фіксують її в лежачому боковому положенні. П’ятачок змащують вазеліном і на нього одягають маску. На штативі закріплюють градуйовану крапельницю із 7,0-25,0 мл хлороформу, а кінець шланга розміщують над маскою.
Краплинний метод полягає в тому, що в перші 5 хв. на маску потрапляє 2-4 краплі препарату за 1 хв., а потім його дозу збільшують до повного наркозу. При цьому методі стадія збудження зберігається і тому свиням частіше застосовують останнього перед п’ятачком тварини під маску кладуть ватку, яку просочують хлороформом. Під час операції ватку змочують препаратом кілька разів. Але висока концентрація хлороформу під час вдихання небезпечна для тварини, особливо на початку, коли ще чутлива слизова оболонка дихальних шляхів. Тому не можна дуже щільно прикладати маску до п’ятачка.

Газета "Біла хата"




Теги:Наші консультації. Хлороформ



Коментарі (0)
avatar