реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Наша недоГойтана пісня на Євробаченні

Всі, хто хоча б трохи любить музику, дивилися вчора фінал Євробачення. Справжні шанувальники і меломани давно не сприймають цей конкурс як щось варте великої уваги стосовно високих зразків сучасної музичної культури, однак разом з тим люди дивляться цей конкурс і навіть голосують.

Отже ж, суботнім вечором в Баку шведська співачка Лорін виграла пісенний конкурс Євробачення. Кажуть і пишуть, що ще напередодні більшість музичних критиків у Європі пророкували їй перемогу. Напевно, критики більше розуміються на музиці, аніж я, хоча я маю музичну освіту, однак не шведка Лорін була кращою. Ну, не вона була кращою! І не «Бурановським бабушкам» з Росії ставати на другу сходинку помосту переможців. Хіба серб Желько Йоксімович справедливо став третім.

Найкращим на конкурсі в Баку, на мою думку, був Донатас Монтадас (сценічне ім’я Донні Монтелл) з Литви. Хлопець справді талановитий, своєрідний, зі своїм стилем і привабливою манерою виконання. А те, що критики поспішили з панегіриками для інших, так то проблема критиків. І Лорін, і російські «бабушкі» -- то цирковий номер спеціально для Баку, який завтра забудеться, а на юного унікума із Литви продюсери обов’язково звернуть увагу. Думаю, з ним уже відбулись бесіди.

Тепер до нашої, української виконавиці. Так бездарно і нікчемно Україна на Євробаченні давно не виступала. Напевно, з часу «Гринджол». То вже закономірність, як тільки в музику пхається або політика, або якийсь сумнівний діяч на кшталт «великого» телевізійного «промоутера» на прізище Арфуш, тоді жодні лижі і вже нікуди не їдуть...

На Гайтану було соромно дивитися. Було соромно відчувати себе українцем. Не було ні пісні, ні образу. Навіть вбратися на сцену зірка Гайтана не сподобилась. Я так і не збагнула -- то було плаття на ній чи халат банний? А під той банний халат, під той, ніби паперовий, віночок на голові – і пісня…

То ще добре, що вона з 26 виконавців доскочила 15 місця. То ще велике щастя! Ми могли з тими арфушськими підходами утішати себе таким звичним нам з часу соціалізму: головне не перемога, головне – участь.

Мусимо сумно констатувати: яке в Україні телебачення, яка в Україні пісня, культура, хто тим всім керує, хто визначає стиль і прямування – таке і місце на Євробаченні. Росія для нас – добрий приклад того, як треба захищати свою мову. Вони навіть з «бабушкамі», котрі на ніч знімають зуби, здатні вигравати пісенні конкурси. Ось який великий і могучий руський язик. Ось, що значить вміти обстоювати своє. Вони самі собі обирають музику, а не доручають те робити заїжджим хлопцям. Ті хлопці у них продають хіба абрикоси.

Аврора Люпин для «ХД»
Хвиля Десни




Теги:Гайтана, Євробачення, Валід Арфуш, Бурановские бабушки


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Яка держава - така нація, така наука, таке мистецтво, таке суспільство. Всі ці чотири чинники є обличчям держави.
avatar
2
Мені здається пані Аврора Люпин помиляється щодо "який великий і могучий руський язик". Насправді ці бабусі були у фіно-угорському вбранні і співали явно не російською, а однією з мов, яку вчені відносять до фіно-угорської мовної групи!

За Википедией:
Ансамбль был создан более 40 лет назад. Впервые коллектив стал выступать с перепевками на удмуртском языке в 2008 году. На Дне родного языка в Удмуртской филармонии бабушки исполнили известные песни Бориса Гребенщикова и Виктора Цоя на удмуртском языке.
Коллектив участвовал в Российском отборочном туре Евровидения-2010 с песней «Длинная-длинная береста и как сделать из неё айшон» (заняли 3 место)и Евровидения-2012 с песней «Party for Everybody». По результатам последнего «Бурановские бабушки» одержали победу и представляют страну на конкурсе. В итоге «Бабушки» заняли 2 место в конкурсе Евровидение-2012 в Баку.

Продюсер группы — директор «Дома Людмилы Зыкиной» Ксения Рубцова.
avatar
3
Кому в голову пришло посылать негритоску от Украины на конкурс?
В Украине нет талантливых украинцев? Совсем перевелась страна?
avatar