реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Найстаріший міліціонер України відзначив своє 100-річчя

В Чернігові відсвяткував 100 років Петро Кирилович Будник – ветеран органів внутрішніх справ. «І хоча десять десятиліть — не так вже й мало, а пролетіли вони якось непомітно, — зізнається ювіляр, — чесне слово, як один день».

Незважаючи на віковий ювілей, чоловік сам порається по господарству, готує собі їжу й опалює дровами дерев’яний будинок.

Дізнавшись, що в обласному центрі проживає мабуть найстарший міліціонер України, начальник Управління МВС в області Олександр Михайлик на засіданні Ради ветеранів запропонував колегам гідно вшанувати ювіляра. Було вирішено відійти від якихось пафосних речей, а замінити їх конкретними справами і віддати належну шану солдату правопорядку.

Тож головний міліціонер Чернігівщини розпорядився відремонтувати помешкання Петра Кириловича Будника, адже у господаря вже й сили не ті, та й фінансово це досить обтяжливо для пенсіонера.
Господарники ретельно обстежили будівлю, визначили фронт робіт, а потім закатали рукава і почали ремонт, яким керував сам дідусь.

Начальник міської міліції Олександр Алістратов організував практично безперервний ремонтний процес, були виділені необхідні для такої благородної справи кошти й матеріали. Наймати нікого не стали, а у вільний від служби час міліціонери самі виконали увесь об’єм робіт - перекрили дах, обшили будівлю сайдингом, зробили акуратний ганок, всередині ж скромне помешкання пенсіонера перетворили на світле привітне житло.

Сусіди й досі диву даються, як це така старенька, наче з картин Кобзаря, хата, перетворилася на добротний будинок.

Вітаючи ювіляра з сотим Днем народження, начальник УМВС в області Олександр Михайлик вручив Петру Кириловичу телевізор та слуховий апарат, від себе особисто та всіх міліціонерів Чернігівщини побажав імениннику доброго здоров’я, гарного настрою та життєвого оптимізму.

Генерал Михайлик підкреслив, що робота з ветеранами та пенсіонерами знаходиться в нього на особистому контролі, бо колишніх міліціонерів не буває. І так, як ми шануємо своїх дідів-прадідів, так і з нами вчинятимуть наші нащадки. Не можна переривати тісний зв'язок поколінь, адже наші наставники завжди готові дати цінну пораду, зважаючи на свій багатий досвід.

Перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Микола Стрілець за дорученням Президента України Віктора Януковича зачитав святковий адрес та вручив цінний подарунок.

Многая літа бажали Петру Кириловичу донька, онука й правнучка, начальник Чернігівського міського відділу внутрішніх справ Олександр Алістратов, Рада ветеранів ОВС в особі Павла Скнаря та Миколи Савченка, Чернігівська міська рада, сусіди та представники ЗМІ.

Журналісти все випитувалися у довгожителя його секрет, у відповідь дід Петро розповідав, що харчувався як і всі, займався фізкультурою, бо міліціонер завжди має бути в добрій фізичній формі — от і все. Петро Кирилович сам, без сторонньої допомоги зустрічав гостей, бадьоро підводячись на ноги й широко посміхаючись. Дається взнаки оперативна робота в міліції.

А служив Петро Будник у лінійній міліції на залізниці, охороняв порядок на залізничних станціях в Україні, Росії та Білорусі. В органи внутрішніх справ він прийшов у 1935 році, коли тільки-но повернувся з армії. Якраз прийшов влаштовуватися на роботу в паровозне депо, там його помітили міліціонери, розговорилися і в результаті переконали парубка одягти форму. Так і розпочалася важка міліцейська служба, — пригадує Петро Кирилович.

На фронт Петро Будник не доїхав. Прямо з військкомату стройового командира забрав начальник міліції — такі люди потрібні були в тилу. Тож всі чотири роки молодий лейтенант, командир взводу охороняв громадський порядок, боровся з бандитизмом та німецькими диверсантами. Про свою непросту й небезпечну службу Петро Кирилович і досі багато не розповідає.

— Всякого було: і погоні, й перестрілки. Та завдання міліцейські розголошувати не можна. Службовий секрет ви в мене не випитаєте! — сміється дідусь.
Петро Будник з дружиною (нині покійною) виростив двох доньок, одна вже давно хоче забрати батька до себе у столицю, але ветеран відмовляється, мовляв, старе дерево вже не пересаджують…

СЗГ УМВС України
в Чернігівській області




Теги:чернігівці, мвс, довгожителі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar