реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Найстаріша громадська організація говорила про минуле і майбутнє

До 110-річчя чернігівської "Просвіти" у приміщенні "Просвіти" по вулиці Хлібопекарській, 10 проведено "круглий стіл" за участі науковців, громадських діячів та журналістів.

Цікаві факти з минулого чернігівського товариства "Просвіта" повідомили завідуюча меморіальною частиною музею- заповідника М.Коцюбинського Марія Москаленко та доцент Чернігівського педагогічного університету імені Т.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко.

Так, скажімо, до "Просвіти", очолюваної Михайлом Коцюбинським, приїздили такі відомі українці, як Микола Лисенко, Дмитро Яворницький, Хведір Вовк, а закрита вона була розпорядженням російської влади.

Ініціатором же відновлення "Просвіти" після падіння царського режиму став Іван Коновал і 24 квітня 1917 року пройшли установчі збори, де головою було обрано відомого адвоката, члена Державної Думи Росії і Центральної Ради України Іллю Шрага. Потім "Просвіту" в Чернігові очолював Гнат Стаднюк, про якого дуже мало даних.

Цікаво, що за короткий час було утворено біля 80 "Просвіт" у селах губернії - так, скажімо, в Козельці рішення про їх заснування ухвалював навіть повітовий селянський з'їзд, а в Городні на установчі збори прийшли 87 осіб.

Тогочасна "Ппосвіта" організувала два видавництва - "Десну" та "Сіверянську думку", створила хор Олекси Приходька, проводила лекції Дмитра Дорошенка, Іларіона Свенціцького, Аркадія Верзилова, а просвітянський театр ставив таку важку виставу, як "Великий молох" Володимира Винниченка.

У селі Прохори тепер Борзнянського району активно діяв осередок "Просвіти", що мав назву "Прохорська молодь", а в селі Берестовець "Просвіту" створив священик Євхимовський, селяни ж пожертвували на неї землю і дерево для побудови хати- читальні.

"Коли ми починали відродження "Просвіти" уже в наш час, то ми наче продовжили те, на чому обірвалася "Просвіта" часів Коцюбинського і Шрага, - наголосив почесний голова чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний. - Це якась містика, адже ми не знали діяльності Шрага та інших просвітян - про це потурбувалися комуністи. Проте ми також почали з освіти, з газет, з лекцій. Скажімо, Василь Струтинський активно зайнявся українізацією 12 школи. А відомий історик Олександр Коваленко навіть читав лекції на заводі автозапчастин від "Просвіти", де спокійно доводив, що "Київська Русь - спільна колиска трьох народів" є такою ж вигадкою, як і теза про "єдиний радянський народ".

Активісти "Просвіти" Вяеслав Лебідь, Анатолій Покришень, Валерій Сарана, Сергій Соломаха та нинішній голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, учасник АТО Олександр Шевченко пропонували шляхи активізації роботи "Просвіти" в сьогоднішній час, про необхідність співпраці наголосила начальник міського управління культури та туризму Олена Савченко.

За підсумками "круглого столу" правління "Просвіти" здійснить ряд заходів і, зокрема, вирішено ініціювати встановлення меморіальної дошки на будинку міської управи (нині - філія Національного банку) для вшанування просвітян і громадівців, які сто і більше років тому багато зробили для міста і України.

Прес- служба обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка






Теги:Василь Чепурний, чернігівська Просвіта, Ілля Шраг, Михайло КОЦЮБИНСЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
2017 рік повинен стати роком декомунізації у свідомості укранців 1917 року.
Українці повинні нарешті почути усю гірку правду про Українську
революцію, Українських героїв, які незважаючи на панування
комуно-соціалістське божевілля, творили модерну українську націю після
трьохсотлітнього цькування і придушення всього українського імперіями.
Зокрема, в Чернігові варто встановити до 100-річчя відновлення "Просвіти" меморіальну дошку на відділенні Національного банку де відбулося заснування першої чернігівської "Просвіти" І.Шрагом, М. Коцюбинським. С. Русовою на іншими, а також до 170-річчя Шрага встановити меморіальну дошку на буд. № 9  вулиці названої на його честь.
Ілля́ Лю́двигович Шраг (*23 серпня 1847, Седнів — †11 квітня 1919, Чернігів) — український громадський і політичний діяч, чернігівський адвокат. Депутат І-ої Державної думи Російської імперії, член Української
Центральної Ради, а також культурний діяч, відомий підтримкою класиків
української літератури. Ідеолог чернігівської «Просвіти». Тесть заступника Міністра народного господарства УНР Василя Чуднівського.
avatar