реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Найголовніший ворог - тверді побутові відходи

Програма охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки в Чернігівській області (далі – Програма «Екологія-2010» розроблялась в 1999 році як довгостроковий план дій, метою якого є створення безпечних умов проживання людей та відновлення природного середовища в області. За роки її існування значна кількість природоохоронних заходів, які охоплювали вирішення насущних екологічних проблем, були втілені в життя. Виконання природоохоронних та природовідновлювальних стратегічних завдань на території області продовжувалось і протягом 2009 року.
Одним з першочергових напрямів поліпшення життєдіяльності населення області є підвищення якості водопостачання та водовідведення. В багатьох населених пунктах області (Варвинський, Бахмацький, Козелецький, Ічнянський, Ніжинський, Куликівський, Менський р-ни) проводились будівництво та реконструкція очисних споруд. В 38 з них будувалися нові та ремонтувалися старі водопровідні мережі. На виконання вищезазначених робіт було використано близько 3,5 млн бюджетних та позабюджетних коштів.
Продовжувались роботи по поліпшенню екологічного стану річок області. Особлива увага приділялась малим річкам, малоздатним до самовідновлення. Йде до завершення розробка проекту землеустрою щодо визначення меж та розмірів прибережних захисних смуг р. Стрижень, розчищувались притоки рр. Борзенка, Мринка, Турчанка, Сядринка, Прибинка, пойми рр. Сейм, Борзна. Проведено очищення берегів річок в Городянському районі.
Нагальною проблемою залишається захист населених пунктів області від підтоплення у весняний період. В 2009 році були проведені берегоукріплювальні роботи та заходи по усуненню шкідливих дій поверхневих вод в Сосницькому, Корюківському, Ріпкинському районах, будівництво водорегулюючих споруд на р. Борзенка, пониження рівня ґрунтових вод в Щорському, Козелецькому р-нах.
Велика увага в Програмі «Екологія-2010» приділяється належному утриманню полігонів твердих побутових відходів та попередженню виникнення стихійних сміттєзвалищ - придбання металевих контейнерів для сміття, спецтехніки тощо. Проводиться контроль за впливом полігонів та на стан підземних вод та поверхневих водойм. На здійснення моніторингу забруднення підземних вод навколо полігону ТПВ м. Чернігова та на територіях, які прилягають до Гнідинцівського газопереробного заводу було використано більше 200 тисяч гривен.
Постійною статтею витрат залишається утилізація непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. На проведення утилізації 52,5 тони пестицидів в 2009 році в Семенівському, Сосницькому, Чернігівському, Ріпкинському, Прилуцькому, Варвинському, Срібнянському, Талалаївському, Бахмацькому, Борзнянському та Бобровицькому районах було використано більше мільйона гривень з обласного природоохоронного фонду.
Протягом 2009 року на території області в рамках Програми проведено заходи по збереженню земельних ресурсів: протиерозійні роботи – безвідвальна оранка та оранка поперек схилів; залуження та перезалуження луків та пасовищ; вапнування кислих ґрунтів; обробка ґрунту під лісові культури.
Продовжувалось втілення в життя практичних заходів по охороні атмосферного повітря. В Прилуцькому, Ніжинському, Борзнянському, Варвинському районах та м. Чернігові реконструйовано 36 систем опалення.
Не обійдено увагою проблему охорони та відтворення лісових ресурсів. Більше 18 мільйонів гривень використано лісовими господарствами області на заходи по збереженню та захисту лісових насаджень від самовільних порубок, шкідників та хвороб, влаштуванню протипожежних розривів та смуг, посадці лісових культур, особливо захисних лісонасаджень у ярах, балках, на пісках, берегах річок і водойм та на землях, що вийшли із сільськогосподарського обігу.
Основою вирішення масштабних природоохоронних завдань є підвищення рівня екологічної освіти та виховання населення. Держуправління охорони навколишнього природного середовища через офіційний веб-сайт екологічної служби провадить постійне інформування громадськості щодо охорони довкілля, раціонального природокористування, екологічного стану області.
З метою поширення інформації про стан довкілля та залучення громадськості до вирішення природоохоронних проблем Держуправління видає щорічну Доповідь про стан навколишнього природного середовища та Екологічний паспорт Чернігівської області. Наразі створюється навчально-пізнавальний фільм «Екологічні перлини Чернігівщини».
Для забезпечення можливості реалізації права громадськості на інформацію про стан навколишнього природного середовища, участь в прийнятті рішень і доступу до правосуддя з екологічних питань при Держуправлінні створено і діє Орхуський центр, який забезпечений екологічною літературою, інформаційними матеріалами про стан об’єктів довкілля області. Для об’єднання зусиль учнівської молоді та більш широкого залучення громадськості до поліпшення стану джерел, водойм і річок, раціональне використання водних ресурсів області та їх охорону з року в рік проводиться обласний етап Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел». Наприкінці року, за результатами підсумків, кращі природоохоронні роботи відзначаються на обласному та державному рівнях.
Хід виконання природоохоронних заходів підприємств, організацій та установ області, передбачених Програмою «Екологія-2010», пропозиції узагальнюються Держуправлінням та надаються в обласну державну адміністрацію. Реалізовані протягом року природоохоронні заходи обговорюються на чергових сесіях обласної ради.
Програма « Екологія 2010» йде до завершення. Держуправління почало розробку нових природоохоронних заходів терміном до 2016 року.

Головний спеціаліст сектору екомоніторингу
та природоохоронних програм Держуправління
охорони навколишнього природного середовища
в Чернігівській області Людмила Онищенко






Коментарі (0)
avatar