реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Начальник головного управління ДФС засвідчив свою профнепридатність

22 червня 2016 р. відбулося чергове засідання Громадської ради при ГУ ДФС у Чернігівській області, повідомляє сайт Асоціації "Об'єднання підприємств Ніжинщини".

На порядок денний були винесені інформування про призначення начальника Головного управління ДФС у Чернігівській області Барановського О.В., розгляд звернення Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Закарпатській області стосовно підтримання ініціативи щодо передачі адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та земельного податку органам місцевого самоврядування.

Розглядалося також зменшення кількісного складу Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області відповідно до п.п. 4.2.1.1. Положення про Громадську раду при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області та про внесення змін до Положення про Громадську раду при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області відповідно до Типового положення зі змінами, внесеними Постановою КМУ № 234.

Новопризначений начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Олексій Барановський перед Громадською радою виступав російською мовою. На зауваження Миколи Шкурка, генерального директора Просвітницької виробничо-комерційної фірми «Сяйво» з Ніжина, не порушувати закон і вести публічний виступ державною мовою держслужбовець пояснив, що не може вільно висловлюватися українською мовою. Таким чином, засвідчив свою професійну непридатність під схвальні вигуки багатьох членів Громадської ради, яка, до слова, на 95 % складається з мешканців Чернігова.

У виступі Олексій Барановський зауважив, що фіскальна служба області сприятиме розвитку підприємств, які сумлінно сплачують податки, та розвитку економіки області в цілому. Також повідомив про реорганізацію фіскальної служби. На Чернігівщині залишиться тільки чотири податкові інспекції, кількість податківців має скоротитися до п’ятиста з понад тисячі.

Запитання до пана Барановського членів Громадської ради здебільшого стосувалися забезпечення рівних умов ведення підприємницької діяльності. Олена Варнакова, член Громадської ради від Чернігівської профспілки підприємців, зауважила, що велика кількість дрібних підприємців, зокрема тих, що займаються роздрібною торгівлею на ринках, не зареєстровані і взагалі на сплачують податки. Від інших членів Громадської ради були нарікання на незаконні пасажирські перевезення в Чернігові, несплату податків до місцевих бюджетів від автозаправних станцій тощо. Олексій Барановський повідомив, що фіскальна служба не перевіряє дрібних суб’єктів підприємницької діяльності. Виходить, що сумлінний платник податків «купує» для себе податкову перевірку, а той, хто нічого не платить до бюджету – тільки у виграші. Таким чином, поступово податкова система розвалюється, а з нею й держава, не отримуючи надходжень. Бізнес у цьому ніяк не зацікавлений. Тоді хто?

Також були запитання від членів Громадської ради стосовно кадрових призначень. Керівник управління повідомив, що будуть проведені конкурси на заміщення керівних посад в територіальних органах фіскальної служби, відтак закликав громадськість брати в них участь.

Громадська рада розглянула звернення Громадської ради при ГУ ДФС у Закарпатській області щодо передачі функцій адміністрування податку на землю і нерухомість органам місцевого самоврядування і не підтримала його. Позиція Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» з цього приводу була висловлена ще перед засіданням у листі до Громадської ради і обґрунтовувалася тим, що адміністрування податків мають забезпечувати виключно територіальні органи фіскальної служби у постійній співпраці з органами місцевого самоврядування. Оскільки органи місцевого самоврядування зовсім не володіють інформацією, хто скільки сплачує податків до місцевого бюджету, тому і не можуть ефективно планувати розвиток економіки громад. На думку Асоціації, територіальні фіскальні органи в частині адміністрування місцевих податків мають бути підзвітними органам місцевого самоврядування. У цьому ключі голова Асоціації Сергій Кот запитав начальника Головного управління ДФС у Чернігівській області про налагодження співпраці податківців з місцевим самоврядуванням. Адже в Ніжині така співпраця не склалася з попереднім начальником Ніжинської ОДПІ Світланою Волковою. Відповідь була короткою – ініціативу має проявляти місцева влада. Цікаво, як це відбуватиметься, бо досі таке не вдавалося, не дивлячись на те, що економічний блок у ніжинській владі очолює… колишній начальник Ніжинської ОДПІ Сергій Осадчий.

Щодо двох останніх питань порядку денного, то як виглядає, це було реагуванням на звернення групи членів Громадської ради про визнання попереднього засідання Громадської ради таким, що не відбулося, а також вимоги про приведення Положення про Громадську раду та її персонального складу у відповідність до чинного законодавства.

Громадська рада виключила зі свого складу 18-х членів, які більше ніж чотири рази поспіль і більше не були на засіданнях Громадської ради.

Стосовно внесення змін до Положення про Громадську раду, то прийняли рішення не змінювати Положення про Громадську раду до закінчення її повноважень, тобто фактично не виконувати(!) постанову Кабінету Міністрів від 08.04.2015 р №234. Більшість на чолі з головою Сергієм Калашником вважає, що вона обмежує інститути громадянського суспільства в участі в управлінні державними справами.

Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини» стоїть на тому, що зміни до Положення Громадської ради при ГУ ДФС у Чернігівській області необхідно привести до нормативного стану, тобто у відповідність з постановою КМУ від 8 квітня 2015 року №234.



Теги:українська мова, ДФС у Чернігівській області, Податки, громадські ради, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar