реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Нацбанк введе нову гривню на день Тараса Шевченка

Національний банк України з 09 березня 2015 року вводить в обіг банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року.

Випуск нової банкноти номіналом 100 гривень є результатом довготривалого проекту Національного банку України щодо оновлення попереднього номінального ряду банкнот національної валюти зразка 2003-2007 років.

Дата введення в обіг цієї банкноти збігається з черговою річницею дня народження видатного представника українського народу Тараса Шевченка і присвячена 200-річчю з дня народження Великого Кобзаря.

Банкнота номіналом 100 гривень зразка 2014 року має переважаючий жовто-оливковий колір і тонований під цей колір банкнотний папір.

Розмір нової банкноти аналогічний розміру банкноти номіналом 100 гривень зразка 2005 року (75*142) мм. Переважаючий колір банкноти – жовто-оливковий.
У центральній частині лицьового боку банкноти розміщено портретне зображення Тараса Шевченка та уривок з його твору.

У центральній частині зворотного боку банкноти розміщено зображення Київського Національного університету імені Тараса Шевченка.
У нижній частині банкноти розміщено рік затвердження зразка банкноти.
Серійний номер надруковано двічі – вертикальний номер (зі змінною висотою цифр) віддруковано фарбою чорного кольору, горизонтальний номер – фарбою червоного кольору.

Під час розроблення оновленої банкноти номіналом 100 гривень були реалізовані найсучасніші світові технології, які використовують на Фабриці банкнотного паперу та Банкнотно-монетному дворі Національного банку України. Так на банкноті містяться два нові сучасні елементи захисту, які відрізняють банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року від таких банкнот попередніх років, - це «віконна» захисна стрічка та оптично-змінний елемент SPARK.

«Віконна» захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка коричневого кольору з яскраво вираженим кінематичним ефектом, що розміщена біля правого краю банкноти. Стрічка містить зображення числа «100» та графічного знака гривні. При зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки.
Оптично-змінний елемент SPARK має кінематичний ефект, розміщений праворуч від портрета Тараса Шевченка на фоні пейзажу. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи від золотистого кольору до зеленого.

На банкноті також розміщені захисні елементи, що визначаються в ультрафіолетових та інфрачервоних променях портативними детекторами, настільними лічильниками банкнот та швидкісними сортувальними машинами.

Як зауважив начальник Управління Національного банку України в Чернігівській області Леонід Волошок: «Банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року є законним платіжним засобом на території України, обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень та функціонують в обігу разом з банкнотами номіналом 100 гривень зразків 1996 та 2005 років. Після введення в обіг нових банкнот номіналом 100 гривень громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти цього номіналу попередніх зразків».

До уваги користувачів! У разі відсутності на банкноті захисних елементів або їх невідповідності зазначеним вимогам банкноту слід пред`явити у відповідне територіальне управління Національного банку України або до територіальних підрозділів Міністерства внутрішніх справ України.

Ознайомитися з більш детальною інформацією про характеристику банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року та її захисні ознаки, а також переглянути зразок банкноти можна на Офіційному інтернет-представництві Національного банку України за адресою www.bank.gov.ua



Теги:інфляція, Тарас Шевченко, Нацбанк, нова гривня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar