реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

На винуватців пожеж чекають штрафи

У зв’язку з настанням в Україні тривалого періоду сухої і спекотної погоди та з метою запобігання виникненню пожеж Державна екологічна інспекція в Чернігівській області звертається до населення з проханням зменшити кількість відвідувань лісів, особливо хвойних, не розводити там багаття. Транспортним засобам взагалі під знаки та шлагбауми, встановлені у лісі, заїжджати категорично заборонено.

Ще із давніх часів у наших співвітчизників закладена звичка відмічати різні свята у єднанні із природою. Та такі святкування часто закінчуються лісовими пожежами. Крім того, таке явище може стати причиною погіршення здоров’я людини, це завдає шкоди й навколишньому природному середовищу. Відбувається викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Дехто усвідомлює, наскільки небезпечно розпалювати багаття посеред лісу і намагається розвести його за усіма правилами. Але більшість про це навіть і не замислюється. Тому попереджаємо про жахливі наслідки, до яких може призвести їх недбалість із вогнем. Адже із початку року в області вже виникло чимало лісових пожеж. І це тільки початок пожежно-небезпечного періоду. Головні причини таких загорань - покинутий недопалок чи багаття, а також випалювання сухої трави поблизу лісових масивів.
Взагалі то існують Правила пожежної безпеки в лісах, в яких чітко вказано, що забороняється робити у пожежно-небезпечний період.

З метою протидії масовим пожежам в лісах та на торф’яниках, посиленню державного контролю за збереженням та використанням рослинного світу у період сухої і спекотної погоди, Державною екологічною інспекцією в Чернігівській області будуть проводитись спеціальні рейди-перевірки по лісових масивах області для виявлення порушників правил пожежної безпеки та попередження випалювання лісових насаджень.

За самовільні пали до порушників природоохоронного законодавства застосовуватимуться заходи адміністративного впливу, передбачені Адміністративним кодексом України (ст. 77). Застосовуватимуться такі штрафні санкції: від 170 до 340 грн. громадянам; від 850 до1190 грн. посадовим особам. За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафів: на громадян від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 грн.

Тетяна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції в Чернігівській області




Теги:ліс, багаття, штраф за підпал, торф'яники, пожежа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar