реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Лісові пожежі - палаючий ліс

Цього року літо дуже спекотне. Всі ми бажаємо поспілкуватись з природою і як правило зі смачним шашликом. Проте люди не замислюються, що неконтрольований вогонь, підбираючись до житлових будинків, надвірних споруд, лісонасаджень, знищує будівлі, рослинність та матеріальні цінності. Разом з цим забруднюється навколишнє середовище, створюється загроза життю та здоров’ю людей.
Розпорядженням Чернігівської обласної адміністрації №255 від 27 липня 2010 року, на період високої пожежної безпеки за погодними умовами, заборонено відвідування населенням хвойних молодняків, а також інших небезпечних в пожежному відношенні лісів і в’їзд в них автомобільного транспорту.
Надзвичайно небезпечними являються лісові пожежі.
Найбільш пожеженебезпечний період для лісів - травень-серпень.
Причинами виникнення пожеж часто стають дії людини. Такі пожежі виникають найчастіше через недотримання елементарних заходів пожежної безпеки в місцях роботи та відпочинку - розведення багаття та необережне поводження з ним, сільськогосподарські пали, використання несправної техніки та агрегатів. Причинами пожежі являються також громові розряди та самозагорання торфу.
Лісові пожежі поділяють на низові, верхові та підземні.
При низових - а вони найчастіші і становлять 90% від усіх випадків лісових пожеж, горять нижні частини дерев, виступаюче коріння, кущі, трава. Швидкість поширення такої пожежі 1-3 м/хв, висота полум’я сягає від півметра до півтора. За 10-14 годин така пожежа може перерости у велику.
При сильному вітрі можливий перехід низової пожежі в верхову. Із швидкістю від 5 до 100 м/хв і більше вогонь біжить по кронах дерев. Вітер розносить іскри, які створюють нові осередки загоряння.
Торф’яні пожежі розповсюджуються повільно - по кілька метрів за добу. Однак вони дуже підступні несподіваними проривами вогню з підземного шару горіння, існує можливість провалитися в торф, що вигорів. Пам’ятайте, що по торф’яному полю треба пересуватися повільно і групою, перевіряти палицею міцність грунту.
При гасінні лісових пожеж застосовуються найрізноманітніші засоби пожежегасіння, підручні засоби та найпростіший інвентар - гілки листяних дерев, лопати та ін. Віником із зелених гілок можна збивати полум’я; за допомогою лопати можна закидати краї пожежі землею.
Щоб зупинити підземні (торф’яні) пожежі, необхідно копати канави шириною не меньше 1 метра та на глибину мінерального шару або рівня грунтових вод.
При гасінні лісових пожеж, особливо підземних, підгорівші дерева необхідно звалювати в напрямку пожежі.
Необхідно бути обережним, щоб не провалитись в підгорівший грунт.
Виходити із зони лісової пожежі необхідно в навітряному напрямку, використовуючи відкритий простір (галявини, просіки, дороги, русла річок).
П а м ’я т а й т е! Природа - наше багатство, вона не пробачає безвідповідального відношення до себе.
Тому, залишаючи місце відпочинку, необхідно пересвідчитися в тому, що ваше багаття згасло і загрози виникнення пожежі не існує.

Управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради. Курси цивільної оборони м. Чернігів




Теги:ліс, пожежа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar