реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

"Для мене Шевченко -- святий"

Так заявив на відкритті виставки своїх робіт народний художник України Микола Стратілат у дзвіниці Чернігівського Колегіуму Національного аріхтектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній". А ще він цікаво розповідав про роботу для Патріарха Мстислава -- йому він виготовив антимінс. За це Патріарх допоміг художнику подивитися "Гамерику" , як сам її називав.

Микола Стратілат -- наш земляк із Макіївки Носівського району, де й досі тримає батьківську хату і порає город. Після погрому своєї майстерні у Києві він не має можливості повноцінно працювати -- його техніка потребує не підвального освітлення...

Роботи відомого майстра ілюструють твори Тараса Шевченка, Василя Симоненка, Лесі Українки, але на виставці багатьом найбільше запали в душу "седнівські роботи" -- тонкі і філігранні. "Я хочу нагадати, що найвищою похвалою для чоботаря є похвала іншого чоботаря",-- говорив на відкритті виставки М.Стратілата голова обласної Спілки художників Олексій Какало. І хвалив колегу.

Виставка працюватиме протягом місяця. "Не пропустіть!" -- радить вчений секретар заповідника Сергій Черняков.




Теги:графіка, Тарас Шевченко, Микола Стратілат, Патріарх Мстислав, Макіївка


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Для мене Тарас Шевченко також справжній виразник українського народного духу. Ще школярем в далекі семидесяті я збагнув це. Якщо це збагнув школяр-відмінник, то що вже говорити про ідейно підкованих комуністичних функціонерів з дипломами від вищих партійних шкіл! Звісно, що такого масштабу поета навпряму заборонити чи замовчувати було неможливо - пам'ять народу навпрочуд дивовижна штука. Тому вони пішли трохи іншим шляхом - дозволили його твори, але, звісно, не всі. А до дозволених понаписували таких коментарів чи рецензій, що середньостатистичному читачеві годі було вловити справжню суть того чи іншого шевченківського слова.
Наближаються дні шанування Т.Шевченка. Звісно, це відзначатимуть всі справжні патріоти України. Вітаю всіх, хто буде це робити від щирого серця. На мою думку, участь в цих заходах людей, для яких справжні інтереси українсьої нації нічого не варті, а то й діаметрально протилежні, буде повним нонсенсом. Нехай вони вже краще святкують своїх Джуґашвілі, Ульянава, Нікалая, Єкатєріну, Пєтра, Івана Ґрознава та інших своїх справжніх. Хоч в цьому хай будуть чесними перед своїм сумлінням.
Микола Стратілат - народний художник України, а не якийсь невідомий початківець, її гордість. Негоже державі так відноситися до своїх знаменитих людей. Те, що державою керують особи, які навіть не варті не те щоб порівнювати з такими митцями, а й навіть заїкатися про це, й обумовило такий ганебний стан, де справжні митці не мають повноцінних умов для своєї творчості, а в багатьох випадках й навіть елементарних умов для життя.
avatar