реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

На Валу квітне найстаріша вишня в Україні

Цього року на стародавньому Дитинці — колишній чернігівській фортеці — знову розцвіла вишня-антипка. Гості міста зупиняються біля дивовижного дерева і милуються, фотографуються біля нього на згадку. На десятки метрів чути пахощі вишні-красуні…

Дерево і справді рідкісне. Торік директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко та координатор центру зі створення об’єктів природно-заповідного фонду України, кандидат біологічних наук Іван Парнікоза звернулися до Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області з клопотанням оголосити найстаріший в Україні екземпляр вишні антипки пам’яткою природи місцевого значення з назвою «Чернігівська вишня».

У науковому обґрунтуванні екологи зазначали, що об’єкт знаходиться на території міста Чернігова за 100 м від пам’ятника Тарасу Шевченку, на Валу, за 10 м від гармат, і являє собою найстаріший в Україні екземпляр вишні-антипки — (Cerasus mahaleb (L.) Mill.) віком близько 100 років. На висоті 1,5 м дерево має в охопленні 3 м, його висота — 10 м, на рівні 1,3 м воно галузиться на дві скелетні гілки.

Плоди вишні дрібні, неправильно округлої форми, до 1 см у діаметрі, спочатку вони жовті, потім червоніють, а дозрілі — чорні. Їх переробляють для отримання запашної води, яку використовують у парфумерії, а також харчових барвників. Кісточки плодів вишні антипки містять у значній кількості амігдалин, який застосовується при виробництві мигдалевого мила. У їжу вживаються лише окремі сорти фруктового дерева.

До речі, антипка теплолюбива, вона росте в дикому стані серед чагарників у передгір’ях Криму та в південно-західних районах України. Але суворий північний клімат не став на заваді чернігівським вишням.

У місті росте близько двадцяти антипок, зокрема на Валу, на Болдиній горі, навпроти «Мегацентру». Але ця вишня — на цитаделі — найкрасивіша. Її давно примітили чернігівці й гості міста, про неї вже розповідають легенди. Кажуть, якщо заховати монетку в ущелину кори дерева і прошепотіти бажання, воно обов’язково збудеться…

Сергій ЧЕРНЯКОВ,
учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Чернігів, Вал, найстаріші дерева


Читайте також



Коментарі (0)
avatar