реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

На сайті "Сіверщини" зареєструвався 92-річний професор з Мюнхена

1004 постійним користувачем сайту газети "Сіверщина", що зареєструвався, став наш земляк, що живе у Мюнхені, Ігор Качуровський. Ігор Васильович періодично читає вибрані публікації з нашої газети -- їх пересилає член правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Микола Шкурко. Поважного віку професор жваво реагує на всі значимі події в Україні. Вітаємо шановного професора Качуровського!

Ігор Васильович Качуровський народився 1 вересня 1918 року в місті Ніжин у родині випускників Київського університету. Батько був юристом, згодом спеціалізувався ще й в економіці, певний час обіймав посаду державного секретаря Центральної Ради. Мати закінчила жіночі курси при Київському університеті з фаху історії.

1932 року, тікаючи від розкуркулення (Качуровські мали невеликий маєток із садом у селі Крути), сім'я оселилася у місті Курськ, де 1937 року Ігор Качуровський закінчив десятирічку.

Ігор почав навчатися в Курському педагогічному інституті, але навчання перервала війна. 1942 року Качуровські повернулися до Крут. Через рік, пізнього літа 1943 року, рятуючись від вірної загибелі, родина поетапно перебралася на Захід. Спочатку Качуровські оселилися на Самбірщині, зими 1944—1945 років перебули в Словаччині, в лютому 1945 року опинилися у таборі в Лінці на Дунаї. Далі втекли з табору, блукали по Австрії, знайшли недовгий притулок у австрійських таборах у Карінтії (до 1948 року) і зрештою через Італію виїхали до Аргентини.

Понад 20 років Ігор Качуровський заробляв на життя тяжкою працею чорнороба: вантажника на залізниці, двірника, асфальтувальника. І хоча ще в Австрії він дістав премію за перше надруковане оповідання, тільки наприкінці 1960-х років письменник зміг нарешті присвятити себе гуманітарній праці. Він читав курс давньослов'янської мови та літератури на курсах славістики при Католицькому університеті та російської літератури при університеті Спасителя в Буенос-Айресі.

Наприкінці 1950-х років Ігор Качуровський був вільним слухачем Графотехнічного інституту, після чого випробував себе у ролі викладача, предметом його лектури була художня творчість.

Понад 20 років (1968—1990) Ігор Качуровський перебував на журналістській службі на радіо «Свобода» в Мюнхені. 1973 року як докторант Українського вільного університету (УВУ) захистив дисертацію «Давні слов'янські вірування та їх зв'язок з індоіранськими віруваннями». Від 1974 року викладав в УВУ курси теорії літератури та історії новітньої літератури. Справедливо вважається продовжувачем традицій неокласиків.

За поданням ніжинської просвітньо-виробничої комерційної фірми "Сяйво" Ігор Качуровський став лауреатом Національної Шевченківської премії.
Професор, що знається на багатьох європейських мовах, переконаний:" З усіх европейських мов наша мова має НАЙДОСКОНАЛІШУ СИСТЕМУ ПРИГОЛОСНИХ ФОНЕМ (не певен, чи хтось зі шкільних вчителів наважиться таке сказати дітям…, бож усі звикли до переваг російської мови…), тому українець не має жодних проблем, скажімо, з італійськими ДЖ (giorno) та ДЗ (azzurro) і може правильно вимовляти Г в англ. "hobby", нім. "Hamburg" і т. п."




Теги:Мюнхен, Шевченківська премія, Сіверщина, УВУ, Микола Шкурко, Ігор Качуровський


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Від читачів "Сіверщини", газети і сайту, вітаю Ігоря Васильовича і його дружину Ліду Борисівну з налагодженням тіснішого зв'язку з земляками !
avatar