реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Москва не дозволяє перейменовувати вулиці в Чернігові

Розкажу вам історію з дитинства. Було тоді мені 6-8 років і жили ми з родиною на Новій Подусівці в Чернігові.

Це був кінець 60-х - поч. 70-х років ХХ століття. Нова Подусівка - новий мікрорайон - лише почав розбудовуватися. Зводили оселі самостійно, в полі. Влада не дозволяла споруджувати будинки. Було, що за ніч люди будувалили "времянку", таку невеличку оселю з дерева. Вранці до будинку прибував трактор, щоб розвалити його. Якщо на вікнах висіли фіранки, то не розвалювали будинок. Вважалося, що люди тут вже поселилися. Було й по іншому: люди ставали стіною між трактором і будинком, захищали свою оселю. Доволі часто щойно споруджений будинок розвалювали. Я, тоді ще малий, з цікавістю запитував чому руйнують житло. Один дядько відповів мені: "Москва не дозволяє". Для людей тоді слова "влада" і "Москва" були синонімами. І називали новостворені вулиці на догоду Москві, тобто Росії: Орловська, Курська, Московська...

Але стара і нова Подусівки розбудовувалися, люди приїздили із сіл і хотіли жити у своїх будинках. Тоді вже в Чернігові працювали гіганти промисловості, зокрема, КСК, Хімволокно... У гуртожитках було незатишно, повна антисанітарія.

Більше 10 років я жив на Орловській, моя сестра з родиною і досі на ній мешкає. Російський окупант добряче стріляв по Подусівці, Масанах, і по цих вулицях. Я вже думав, що Орловська стане Британською, на знак вдячності Джонсону і британцям. А кажуть, що неначасі, треба чекати перемоги...

Перейменування вулиць треба робити негайно, позбуватися російських назв вулиць. Бо якщо відкладають на потім, то значить ще не "дозволяє" у свідомості москва позбутися імперської залежності.

Дерусифікацію ми робимо для дітей та онуків, щоб вони жили в українському Чернігові, а не на вулицях московських, орловських, імені Пугачова, Разіна...

Сергій ЧЕРНЯКОВ



Теги:перейменування вулиць, Сергій Черняков, Атрошенко, Подусівка, дерусифікація


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
0
1
Формально, претензії до міського голови Атрошенка є безпіставними. Процедура перейменувань вимагає громадських слухань. В умовах воєнного стану це не є можливим. А без результатів громадських слухань міський голова не може зробити подання до міської ради про перейменування.
Однак, нічого не перешкоджає запустити цей процес, завершення якого можливе після скасування воєнного стану. Таким шляхом пішли в Ніжині. Проте, і до міського голови м. Ніжина О. Кодоли також є запитання щодо неоприлюднення інших пропозицій, а не тільки робочої групи від міського голови...
Бажані також зміни до ЗУ "Про присвоєння власних назв...", які б уможливили завершення цього процесу за наявних обставин. Це вже питання до ВРУ та до суб'єктів подання таких змін.
avatar
2
Громадські слухання можна провести і в режимі онлайн. Головне, щоб було бажання позбутися російських вулиць. Цього хочуть і люди, які живуть на на них. Варто відзначити, що орловська, курська і т.д. відчули так звану любов росіян. Чекати завершення війни і жити на московській? Це дуже демократично.
avatar
0
3
Чим більше буде розмов про альтернативні назви, тим краще для просвітлення голів мешканців цих вулиць. А ще встановлюють інформаційні таблички на початку вулиць зі знаковими назвами.
Упевнений, що міський голова Чернігова і в цьому питанні буде на висоті.
avatar
0
4
Приклад інформаційної таблички: https://u.to/fx8_HA
avatar