реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Чернігові Довженко «переміг» Толстого

Депутати Чернігівської міської ради проголосували за перейменування 21 вулиці і трьох провулків.

Найбільша дискусія була щодо перейменування однієї з центральних вулиць міста, що досі звалася іменем Льва Толстого – її назвали іменем видатного кінорежисера і письменника Олександра Довженка, який народився на Чернігівщині і під Черніговом знімав кіно. Досі вулиця його імені в Чернігові була, але маленька і непомітна, а на переконання членів робочої групи, яка підготувала пропозиції, постать визнаного світом українського генія кіно потребує належного вшанування.

Противники такого перейменування апелювали до нагородження Довженка сталінською премією, так наче він міг від неї відмовитися в умовах тоталітаризму, та до історичної назви цієї вулиці – Підмонастирська. Проте перемогла позиція земляка і генія.

Також відтепер у Чернігові є вулиця Патріарха Мстислава – він перебував у місті, як мінімум, двічі: вперше його привезли і посадили в тюрму німці, а вдруге він був уже як Патріарх Київський і всієї України у 1990 році, хоча натоді у місті ще не було жодної української парафії, а комуністи та московська церква організували проти нього крикливий мітинг.

Чернігів вшанував видатного американця, який присвятив життя вивченню Голодомору, сказавши українцям: «Ваші мертві покликали мене» - йдеться про Джеймса Мейса, який саме в Чернігові запропонував свою відому акцію «Запали свічку на вікні». Ще один іноземець також є тепер на мапі – вулиця видатного білоруса Кастуся Каліновського стала за пропозицією фонду «Вільна Білорусь». А вулиця 8 Березня тепер зватиметься вулицею Натана Рахліна – цей видатний музикант єврейського походження родом зі Сновська нашої області.

Також зникли з топоніміки міста російські діячі Тургенєв, Разін, Мендєлєєв, Чкалов, Мічурін, Смірнов – їх замінили Володимир Івасюк, Христина Алчевська, Симиренки та історичні назви – Задорожна, Киїнська (від назви села – Киїнка). Вшановано і командира-артилериста крутянського бою Семена Лощенка. Давню історію нагадуватиме вулиця князя Давида Святославича – він правив у місті чверть століття і це були чи не на найспокійніші часи.

За даними членів робочої групи, що діє при управлінні культури міської ради, перейменуванню на виконання законів про дерусифікацію ще підлягають більше 40 назв вулиць та провулків.

Василь ЧЕПУРНИЙ. "Голос України"



Теги:перейменування вулиць, Василь Чепурний, дерусифікація, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Щодо Довженка, то в нього як і у Винниченка,
були націонал-комуністичні переконання.
От і виходить, що чернігівці на виконання закону про дерусифікацію порушили закон про декомунізацію. Вшанували таки комуніста, та ще й заслуженого.
avatar