реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Морська загадка України

Серед найбільших загадок України - як сухопутна Гетьманщина народила таку кількість видатних моряків?

Ну хай там станові роменські козаки на початку ХХ століття - основа команди "Потьомкіна". І хай там бубнівський козак Василь Завойка - адмірал, перший губернатор окупованої Камчатки.

Але ж організатор навколосвітньої морської мандрівки - козак Юрій Лисянський - це вже історія з корінням взагалі у 18 столітті...

І як пояснити цю "морську вдачу" Гетьманщини, в якій, на відміну від Запорозької Січі, й флоту власного ніколи не було (хоч з 1690-их той флот утримувала таки Гетьманщина).

"Морська вдача" нобілітету Гетьманщини може бути пояснена культом пилигримства, мандрівки, подорожі, священного паломництва, Хрестового Походу. Підкоренням простору - суходолу й океану - байдуже.

Покійний Володимир Панченко слушно відмітив: "Може ця "дорогоманія" бере початок ще з того "шатания", про яке Микола Костомаров писав як про "малоросійську" прикмету"?

Так, московит Костомаров, який знав Гетьманщину лише по консервативному й порівняно малорухливому Прилуцькому полку, також виніс це зачудування.

А якомусь німцю тоді ж прийшло в голову порівняння: українці - це, мовляв, британці сходу. О так! І наш Union Jack - це прапор Гетьманщини. Війська Запорозького Городового. Під яким і народився у Ніжені Юрій Лисянський.

Та й в усій Гетьманщині натуральна котва лежить тільки там, у Ніжені. Біля погруддя Лисянського.

Ростислав МАРТИНЮК

PS Першими адміралами Фльоти УНР та Української Держави Гетьмана Скоропадського були уродженці Гетьманщини: Андрій Покровський та Михайло Остроградський-Апостол. Обоє - із родин козацької шляхти Чернігівського та Київського адміністративних полків.



Теги:український флот, Юрій ЛИСЯНСЬКИЙ, гетьманщина, Костомаров, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar