реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Мінімізація у Чернігові не пройде!?

Податківці міста провели нараду з питань упередження фактів мінімізації податкових зобов’язань суб’єктами господарювання.
Відкриваючи нараду, начальник ДПІ у м. Чернігові Федір Уляненко поінформував присутніх щодо стану мобілізації у поточному році платежів до бюджету.
Він зазначив, що не зважаючи на скорочення обсягів промислового виробництва, за 9 місяців поточного року до зведеного бюджету міста надійшло 72,9 млн. грн.
Державний бюджет забезпечено на 43,1 млн.грн., місцевий – на 29,8 млн.грн.
Надходження до бюджетів могли б бути вагомішими за умови вдосконалення роботи з виявлення схем мінімізації податкових зобов'язань, якими користуються деякі суб'єкти господарської діяльності.
Податківці міста виявляють та руйнують такі схеми: встановлюють факти «фіктивного» банкрутства, викривають злочини, пов'язані з функціонуванням так званих «податкових ям» - фіктивних фірм, за участю яких підприємства завищують витратну частину і, відповідно, не платять або сплачують мізерні суми податків до бюджету при мільйонних оборотах.
Федір Уляненко наголосив, що податок на додану вартість є одним із найпроблемніших в адмініструванні доходних джерел бюджету, питома вага надходжень якого складає майже 43%.
Для більш оперативного відстеження проведених суб'єктами господарювання операцій і запобігання мінімізації податкових зобов'язань у 2008 році наказом ДПА України введена в дію система електронного співставлення податкових зобов'язань і податкового кредиту з ПДВ. По деклараціях за березень 2008 – серпень 2009 року у цілому по місту встановлено розбіжностей більше ніж по 7662 платниках. Загальна сума заниження податкових зобов'язань і завищення податкового кредиту складає майже 264 млн. грн. Значна частка розбіжностей зафіксована на підприємствах, які перебувають у стадії банкрутства, ліквідовані або щодо яких розпочата процедура ліквідації.
Тому одним з основних питань, розглянутих на нараді, стало супроводження процедури банкрутства контролюючими органами з метою оптимізації втрат бюджету.
У результаті перевірок підприємств, які скористалися послугами підприємств -«податкових ям», цього року донараховано понад 22,4 млн.грн.
Також виявлено особи, зареєстровані одночасно директорами (засновниками) декількох підприємств, що декларують великі обороти і мають значні розбіжності між податковими зобов'язаннями і податковим кредитом. Після здійснення протиправних дій, пов’язаних з уникненням від оподаткування в значних обсягах, зазначені платники безперешкодно ліквідуються або визнаються банкрутами без погашення податкового боргу.
Заходи, які здійснюють податківці, не завжди дають бажаний результат, оскільки схеми ухилення від сплати обов’язкових платежів до бюджету, на жаль, постійно вдосконалюються. Останнім часом, зокрема, має місце практика банкрутства підприємств за декілька днів без надання до податкової служби документів для проведення перевірки.
Оперативне реагування податкової і порушення кримінальних справ по низці підприємств спровокувало зростання кількості підприємств, які ліквідуються в результаті, як правило, банкрутства. Так, за 9 місяців 2009 року ліквідовано 168 підприємств, з них 73 підприємства за процедурою банкрутства.
Одним зі способів ухилення від оподаткування в умовах недосконалості законодавства є фактично «фіктивна» ліквідація через судові рішення.
Небажаючи виконувати перед державою у повному обсязі зобов'язання по сплаті до бюджету податків і зборів, нечисті на руку підприємці знаходять усе більш витончені методи фальсифікації податкової звітності.
„У нинішніх умовах як ніколи важливою є координація наших дій, зусиль правоохоронних, судових та інших органів, до компетенції яких віднесено функції контролю за діяльністю суб'єктів господарювання, для того, щоб спільними зусиллями змусити недобросовісних платників податків сплачувати кошти до бюджету у повному обсязі”, - на завершення зустрічі підкреслив Федір Уляненко.
Підготувала Ірина Берегова, ДПІ у м. Чернігові



Теги:Податки, ДПІ, економіка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar