реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Микола Звєрєв уже почав формувати виконком ради. Замість адміністрації!

В інтерв'ю парламентській газеті "Голос України" голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв повідомив, що він уже почав формувати виконком ради замість ОДА, яку має бути ліквідовано.

Микола Звєрєв: " Що стосується реформ, то чітко знаю: альтернативи децентралізації тій вертикалі влади, яку ми зламали, нема. І треба робити чіткий та зрозумілий людям курс на реформи. Зрозуміло, що треба ліквідовувати цю виконавчу вертикаль у такій формі, як є, обласні державні адміністрації, треба делегувати повноваження радам, формувати виконавчі органи і в публічний спосіб здійснювати владу на місцях.

У березні на сесії обласної ради ми заявили про реформу самоврядування і стали пілотною областю в цьому починанні. Депутатський корпус зробив таку заявку, звернувся до парламенту, до виконувача тоді обов'язків Президента і Прем'єр-міністра. Весь цей місяць ми подавали сигнали центру, наголошували, що то є вимога часу і Майдану. І першого квітня уряд ухвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Але розуміння й підтримка уряду — то одне, проте має бути підтримка реформ на рівні сіл та селищ. І ми розгорнули в цьому плані велику роботу. Бо реформи не можна робити тільки згори. Будь-яка реформа буде успішною, якщо вона підтримана людьми, якщо вони повірять, що уряд, органи місцевого самоврядування діють у їхніх інтересах. Буде важко, як і під час проведення реформ у Польщі чи в Грузії, але люди мають знати, для чого вони затягують паски, що має бути на виході, за рік, два чи п'ять.

І ми, розуміючи це, почали готувати Чернігівщину до змін. Саме тому була створена консультативно-дорадча група при голові обласної ради з цих реформ. Вона діє. Нас першими підтримали міські та селищні голови, відбувся такий широкий публічний форум на Чернігівщині, і зі спільною заявою ми публічно в ефірі телебачення і в пресі оголосили, що готові проводити такі реформи.

Ми вже внесли цілий пакет пропозицій до урядової концепції реформ самоврядування, до законів і змін Конституції. До речі, це було результатом того, що я — єдиний із голів обласних рад в Україні, окрім хіба що пана Чернова, який очолює Українську асоціацію рад, брав участь у Національному круглому столі з децентралізації і реформи місцевого самоврядування, де були і перший Президент України, і другий — наш земляк, і очільник уряду. Тобто це свідчить про те, що Чернігівщина серйозно налаштована на глибокі місцеві реформи і перша з-поміж тих, де це має бути апробовано".

"І якщо Київ запитує, чи готові ми взяти відповідальність, кажу: готові, але в рамках своєї компетенції. Але дайте нам ці повноваження. Якщо ми у Варвинському районі видобуваємо нафту, а жодної копійки з «чорного золота» до місцевого бюджету не потрапляє, то чи правильно це і чи так має бути?! Як за таких умов виживати цій території, людям? Те саме — із земельними латифундистами. Це смертельні кровопивці українського села.

Нещодавно ми провели засідання Асоціації місцевих рад Чернігівщини в Корюківці. І я був вражений тим розумінням і підтримкою необхідності зазначених реформ простими людьми. Якщо раніше дехто з них ставився до того з недовірою і трохи скептично, то тепер люди налаштовані рішуче. Ми тримаємо мир і спокій. Але я нещодавно і в Києві, у присутності пана Гройсмана, сказав: не доводьте людей до відчаю, щоб вони не зорганізувалися у третю революцію. Бо як вийдуть знову на Майдан, то я особисто буду з народом, адже бачу, на чиєму боці правда..."

І про виконком: "Скажу більше: відчуваючи подих реформи самоврядування, ми вже працюємо над структурою виконкому, тією оптимальною самоврядною моделлю самоврядного краю та управління територією, яка балансувала б із виконавчою гілкою влади. А це мають бути або префекти, або представники Президента. Але виконкоми перебирають на себе повноваження.

Ми вже маємо можливість сформувати команду фахівців. Це фінансово-економічний блок у першу чергу. Це — блок реформ і місцевого самоврядування. Потім — енергетика, транспорт, житлово-комунальне господарство. Департамент зовнішніх зв'язків та інвестицій, а далі — освіта, медицина, культура і решта. Тобто йде робота щодо виконавчої моделі обласної ради. Єдине, що нам треба, — законодавче поле".



Теги:Чернігівська ОДА, Микола Звєрєв, Чернігівська обласна рада, децентралізація


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Цікаво яким чином передбачає пан Звєрєв забезпечувати виживання дотаційних місцевостей області?
Вимагати децентралізації фінансових потоків зараз і негайно можуть тільки ті у кого є на теренах району працюючі прибуткові підприємства.
А такі райони в області у меншості.
Чи будуть прилуцькі нафтотютюнобарони та агромагнати півдня поділитися з економічно знедбаною і бідною північчю області?
Сумніваюсь.
Тож кому пан Звєрєв, можливо і несвідомо, прокладає доріжку до  влади в області?
Придивиться до тих хто сидить в облраді з депутатськими мандатами і під чию дудку вони танцюють.
avatar